понеділок, 07 травня 2012 00:00

Варикоз лікують бджолиними укусами

— Мала великі проблеми з венами. Лікарі виписали мені мазі, таблетки. Але ефекту від них було мало, — каже 48-річна Ольга Болехівська із міста Дрогобича. — А все починалося із тяжкості у ногах. Часто набрякали, пекли. Туфлі на каблуках давно сховала в шафу. Увечері приходила з роботи додому, робила гарячі ванночки на ноги. Думала, від стомленості болять.

Лікар сказав, що навпаки, ванни шкідливі, бо розігрівають та розширюють і без того хворі судини. Порадив найкраще лікування — бджолами. Три тижні прикладав мені їх до ніг, і болі пройшли. В ногах з'явилася легкість. А синіх вен як і не було.

— Бджолині укуси допомагають при варикозі завдяки вмісту в отруті більше ніж 50 корисних компонентів, — говорить львівський лікар-апітерапевт 51-річний Ростислав Дмитришин. — Але основна мета бджоловжалення — введення пептидів. Ці хімічні сполуки зупиняють запальні процеси, знищують мікроби, знеболюють та стимулюють серцево-судинну систему.

Для лікування використовують звичайних польових бджіл.

— Їхні тільця перед сеансом апітерапії обробляють спеціальними фітобіологічними сполуками. Тоді бджоли не виділяють шкідливих речовин, які можуть викликати алергію і отруєння. Натомість їх лікувальні властивості збільшуються у кілька разів. Процедура подібна до голковколювання. Але замість голок у нас майже вся таблиця Менделєєва корисних елементів.

На хворе місце обережно за крильця саджають бджолу. Як тільки вона вжалить, її забирають. Місце укусу пече 45 секунд. Бджолині жала виймають за 2 години після укусу.

Починати курс лікування треба з однієї-двох комах на день. Потім поступово збільшувати дозу на дві або три бджоли щодня. Коли дійшли до 20 бджіл у день, треба зробити п'ятиденну перерву. Повний курс лікування — від двох тижнів до місяця. Перед сеансами можна пити відвари та настої знеболювальних і заспокійливих трав.

— Варикоз виникає здебільшого внаслідок малорухливого способу життя або великого фізичного навантаження, зайвої ваги, незручного взуття. Недуга передається по спадковості. Жінки хворіють утричі частіше, ніж чоловіки, — каже львівський хірург Михайло Романчак, 37 років. — Виписую ефективні гелі та мазі. А щоб запобігти розвиткові варикозу,   потрібно рухатися більше тим, у кого сидяча робота. Спортсменам — давати ногам трохи відпочинку. Усім раджу пити багато води, обмежити вживання солі, менше розпарювати ноги.

Зараз ви читаєте новину «Варикоз лікують бджолиними укусами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі