понеділок, 25 березня 2013 07:00

У дворічної Анастасії Коваль синіли ноги

Автор: фото: Анна БОВА
  Вінничанка 2-річна Анастасія Коваль мала рідкісну недугу судин. Українські медики відмовилися лікувати її. Дитину прооперували в Німеччині
Вінничанка 2-річна Анастасія Коваль мала рідкісну недугу судин. Українські медики відмовилися лікувати її. Дитину прооперували в Німеччині

Анастасія Коваль у 2,5 року із села Мала Стратіївка Тростянецького району на Вінниччині пішла до дитячого садка два місяці тому. Їй вилікували рідкісну хворобу судин, через яку до лівої ноги погано надходила кров. Мала набряки й кровотечі. У світі на таку недугу страждають сотня дітей та 400 дорослих.

— У роддомі сказали, що дитя народилося з вадою. Перші дні були, як страшний сон. На ніжці — синці та крововиливи. Заборонили купати й торкатися ноги, — згадує мати Олена Коваль. — Направили в дитячу обласну лікарню.

Вінницькі лікарі пояснили жінці, що таких хворих ніколи не бачили.

— Їздили в київські клініки, але й там сказали, що бракує досвіду та обладнання.

— Така недуга буває внаслідок генетичного збою, — каже 45-річний Лев Кузьмін із хірургічного відділення для новонароджених лікарні "Охмадит". — Виникає аномальне розгалуження капілярів, що призводить до виникнення пухлин, виразок, набряків.

У 70% випадків недуга виникає в ногах, каже Лариса Чернуха, 40 років, із відділення судинної хірургії Інституту хірургії та трансплантології ім. Шалімова. У 20 випадках із сотні уражені руки. Також можуть страждати внутрішні органи.

— Вражаються капіляри, судини, вени, лімфатичні вузли. Порушується серцева діяльність,  виникають трофічні виразки. Це велика крововтрата. За неправильного лікування пацієнт може залишитися інвалідом без ноги чи руки.

Ця хвороба руйнує м'які тканини, кістки. Виникають виразки, що не гояться. Коли дівчинка почала ходити, хвора нога постійно набрякала і синіла. Батькам порадили звернутися до німецької клініки "Фолді". Курс лікування там коштував 440 тисяч гривень. Гроші збирали родичі, сусіди, підприємці.

— У Німеччині ми пробули півтора місяця. У травні Настю прооперували: прикрили судину, що кровила. Тоді був курс реабілітації, щоб зняти набряк. Також учили правильно робити масажі, ванни, щоб ніжка не отікала і не боліла.

У Насті судини ще формуються. Наступна операція буде потрібна у 5-6 років.

— Уже може носити звичайне взуття. Компресійні колготки, які зменшують набряки, коштують 500 євро. Такі можна замовити тільки в Німеччині.

Зараз ви читаєте новину «У дворічної Анастасії Коваль синіли ноги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі