четвер, 20 липня 2006 18:06

Пухирі на ногах нагадували опіки від праски

Автор: фото: REUTERS
  Російські туристки засмагають на іспанському курорті в Мальорці
Російські туристки засмагають на іспанському курорті в Мальорці

Киянка Світлана Онищенко, 20 років, для засмаги використовує до десяти різних сонцезахисних кремів. До такої перестороги вдається, бо п"ять років тому згоріла на морі.

— Після десятого класу поїхала відпочивати у піонерський табір на Азовське море, в Бердянськ, — розповідає дівчина. — Шкіра у мене дуже біла, і засмагати треба обережно. Тому перший тиждень лежала на сонечку по півгодини, потім ховалася в тінь. Коли стала коричнюватого відтінку, лежала по годині.

Того дня ми вийшли на пляж десь об 11-й, якраз в активне сонце, — каже Світлана. — Я була така стомлена, що лягла на спину й заснула. Дівчата розбудили мене за годину, коли треба було йти на обід.

Лише в корпусі на пообідньому відпочинку побачила, що ноги нижче колін аж бордові й дуже печуть. Помастила їх кремом, але увечері на ногах усе одно з"явилися невеликі пухирці. Вони дуже свербіли. Та найгірше було вночі: ноги боліли нестерпно, а коли ковдра торкалась опіків, можна було здуріти.

До наступного вечора пухирці збільшились і стали десь 10–15 см завдовжки і 2 см заввишки. Вожаті відправили дівчину в медпункт табору. Ноги змастили якимось засобом від опіків, але ніякого ефекту він не дав. Відпочинок був зіпсований, купатися Світлана не могла.

Коли ковдра торкалась опіків, можна було здуріти

— Коли їхала додому, замотала опіки бинтом, щоб ненароком не торкнутися, — дівчина кривиться, їй досі неприємно пригадувати.

Вдома показала "засмагу" мамі. Та ледь не знепритомніла. І відправила доньку у травмпункт районної лікарні на Відрадному.

— Молодий хірург, який мене оглядав, ніяк не міг повірити, що такі опіки можна заробити, лежачи на сонці, — говорить Світлана. — Разів п"ять перепитав: "Може, кип"яток пролила?", "Напевно, праска на ноги впала?".

Лікар наказав медсестрі проколоти пухирці і накласти пов"язку. Дівчина каже, що боляче не було, але на перев"язку доводилося ходити через два дні.

— До кінця літа рани трохи загоїлися. На їхньому місці утворилася кірка, яку поступово змінила нова шкіра.

Наступного року Світлана на сонце виходила обережно, засмагала лише в тіні. Але шоколадного ефекту не вийшло, на місці опіків залишилися білі плями. Попечена шкіра не змінювала кольору. Рівномірна засмага з"явилася аж через рік.

Креми для блондинів і брюнетів

Косметологи радять обирати захисні креми із сонцезахисним фактором (SPF) залежно від типу шкіри:
30–15 — світлошкірим, які швидко "підсмажуються" і майже не засмагають
15–10 — блондинам, що тільки злегка темнішають на пляжі
8–5 — людям із нормальною шкірою, яка набуває шоколадного кольору
4–6 — оливковим брюнетам, які швидко засмагають.

Зараз ви читаєте новину «Пухирі на ногах нагадували опіки від праски». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі