пʼятниця, 18 червня 2010 06:08

"Поліомієліт невиліковний, дитина залишається паралізованою на все життя"

  Анастасія Барзилович: ”Аби не заразитися, раджу часто мити руки, не контакту-вати з хворими, перед вживанням ошпарювати фрукти, які привезені з країн, де епідемія”
Анастасія Барзилович: ”Аби не заразитися, раджу часто мити руки, не контакту-вати з хворими, перед вживанням ошпарювати фрукти, які привезені з країн, де епідемія”

Поліомієліт називали хворобою минулого. Лікарі сподівалися, що років за 20 її взагалі вилучать із переліку недуг, адже останній спалах поліомієліту у світі був зафіксований 10 років тому. У квітні епідемія почалася в Таджикистані. Інфіковані понад 300 жителів республіки, 15 хворих дітей померли. Причиною називають недостатню вакцинацію — лише 86% населення. Чи дійде епідемія до України ніхто прогнозувати не береться. Щеплені від смертельної недуги не більш як 80% українців.

— Епідемія може розвинутися, якщо не вакциновані понад 25 відсотків населення. Поліомієліт, як кишкова інфекція, яку можна "з"їсти", тобто заразитися нею через слину. Інший шлях — повітряно-крапельний, — говорить Анастасія Барзилович, 31 рік, завідувачка педіатричної служби столичної клініки "Оберіг". — Якщо з кишківника інфекція потрапляє в кістковий мозок, виникає параліч. Аби не заразитися, раджу часто мити руки, не контактувати з хворими, перед вживанням ошпарювати фрукти, які привезені з країн, де епідемія. Приблизно в 90 випадків зі ста поліомієліт проходить, як звичайне ОРЗ. У решти випадках маємо в"ялий параліч — відмовляють руки й ноги. Особливо незахищеними є  дошкільнята. Поліомієліт невиліковний, дитина залишається паралізованою на все життя. Бувають і летальні випадки. Єдиний захист від недуги — щеплення.

Які ускладнення можуть бути після щеплення?

— Температура, алергія, судороги. Та що завгодно, це ж не свята вода. Важливо знати, яку вакцину ви приймаєте, як її доставляли, зберігали. Потрібно перевірити, чи немає в дитини алергії на білок курячого яйця, бо вакцина може бути вирощена на курячому білку. Дитина також повинна бути абсолютно здоровою. Три дні до щеплення бажано побути вдома, не контактувати з хворими. Хоча за кордоном вважають, що температура до 37,5 не є протипоказанням до вакцинації. У нас із тим обережніше. Годину після щеплення дитині потрібно побути під наглядом лікаря, аби в разі якихось ускладнень їй надали вчасну допомогу. У нас у клініці ніколи не було серйозних ускладнень, лише щоки червоніли.

Яку вакцину краще використовувати: вітчизняну чи імпортну?

— Якісні французька і бельгійська. У них побічних ефектів менше, а ефективність більша. Харківська здебільшого суцільноклітинна, тобто може викликати всякі реакції. Раджу вакцини від трьох-чотирьох недуг одразу в одному уколі. Наприклад, АКДС — кір, дифтерія, скарлатина. Вони дають менше побічних ефектів, бо використовується лише один транспорт, який доставляє вакцини в організм. В іншому випадку було б таких транспортів три чи чотири. У жодному разі не купуйте самі вакцини для домашнього використання. Потрібні певні умови для зберігання та транспортування. Навіть якщо й купите не протерміновану якісну вакцину, доки донесете додому, вона вже зіпсується. Довірте цю роботу лікареві.

Чи можна виокремити з усіх вакцинацій, які проводять в Україні, найпотрібніші?

— Усі недуги в українському календарі щеплень — смертельно небезпечні. Нічого відокремити не можна. Яка різниця, від чого помирати? Чимало батьків відмовляються від вакцинації через страх перед ураженням центрально-нервової системи. Хоча жодного випадку, коли б довели, що ДЦП сталося після щеплення, не було. Раніше для дітей із нервовими ураженнями протипоказана була вакцина від коклюшу, бо вона містила лише цільну бактерію, тобто була суцільноклітинна. А коклюш — це інфекція, яка вражає центрально-нервову систему. Від неї могли бути сильні головні болі, судоми. Але з часом її зробили безпечною — роздробили на дрібні шматочки. Інші вакцини ще слабші. Зрештою, кожна з них має свій термін, коли може бути побічна дія. Наприклад, та ж АКДС — не пізніше, як 48 годин. Усе, що сталося з дитиною після того, із щепленням не має нічого спільного. Найдовше — краснуха — протягом місяця.

Якісні французька і бельгійська вакцини

Кому категорично протипоказані щеплення?

— Лише тим, у кого вроджений імунодефіцит, а щепити хочуть живою вакциною. Тоді 100 відсотків з"явиться та хвороба, від якої щепили. Знати, чи є імунодефіцит, ніяк не можна. Тішить лише, що ця недуга трапляється вкрай рідко. На один із варіантів імунодефіциту, хворобу Брутона, коли немає гемоглобіну взагалі, в Україні хворіють осіб із 20. Навіть найпростіша застуда для них переростає в гнійні отити, гайморити, бронхіти.

Вакцинацію від яких недуг потрібно було б додати до нашого календаря щеплень?

— Від ротавірусу — кишкового грипу, який особливо важко протікає на першому році життя. Від пневмококу, який викликає отити, гайморити. І від раку, якби були такі вакцини. Маємо лише від папіломи-віруса, який може викликати рак шийки матки. Робимо це щеплення дівчатам у 12 років, до початку статевого життя. Але можна в будь-якому віці. Потрібно здати тест у гінеколога і подивитися, чи є папілома-вірус. Якщо немає, то можна щепитися. Ще добре було б запровадити щеплення від гепатиту В. Хвороба небезпечна особливо влітку, коли ми їздимо на море. Там її легко підхопити.

Зараз ви читаєте новину «"Поліомієліт невиліковний, дитина залишається паралізованою на все життя"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі