середа, 18 травня 2011 06:30

Півторамісячній дівчинці прооперували серце

Автор: фото: Володимир Хом’як
  Софія Неділько з Луцька з донькою тримісячною Юлею. У березні дівчинці зробили операцію на серці. Тоді вона важила кілограм 100 грамів
Софія Неділько з Луцька з донькою тримісячною Юлею. У березні дівчинці зробили операцію на серці. Тоді вона важила кілограм 100 грамів

Волинські лікарі прооперували дівчинку, яка народилася вагою 500 г.

Юлія Неділько з'явилася на світ у лютому шестимісячною. У неї виявили вроджену ваду серця. На початку березня в Луцьку їй зробили операцію. А на початку травня її з матір'ю Софією Неділько, 43 роки, виписали з лікарні.

— Коли лікарі зрозуміли, що я народжу на 24-му тижні, то хотіли робити аборт, — Софія Володимирівна тримає замотану в покривало Юлію. — Але я народила дівчинку вагою 500 грамів. Її зразу забрали в реанімацію, — дитина починає плакати, мати підводиться з крісла, колихає на руках. — Лікарі сказали, що в дочки не закрита судина біля серця. Тому в легені потрапляє забагато крові. Викликали кардіолога і хірургів із Києва. Ті привезли апарат для діагностики. І вирішили оперувати.

Недільки живуть у своїй квартирі в Луцьку. До кімнати забігає син Леонід. Проситься погуляти на вулицю. Мати дозволяє, обережно зачиняє за ним двері.

— На лікарню пішло десь 15 тисяч гривень. Хоч нам багато ліків дали як державну допомогу. Вакцини отримали на 6 тисяч, і за операцію не платили. Для нас це значна сума. Чоловік працює електриком на ВАТ "Хліб". Я теж там до декрету працювала кондитером, — Софія кладе дитину на диван, знімає покривало. Дівчинка ворушить руками, аґукає.

У Софії та Володимира Недільків, крім найменшої, ще четверо дітей. Світлана ходить до дев'ятого класу, Ольга закінчує сьомий, Леонід у четвертому, Анна — в другому.

— Випадок непростий, — розповідає про операцію завідувач неонатального центру дитячої обласної лікарні 46-річний Микола Гнатів. — Дівчинка народилася на 24-му тижні з вадою серця. Такі діти майже не виживають. Не могла самостійно дихати, підтримувати температуру тіла. Її потрібно було постійно гріти і тримати високу, практично 100-відсоткову вологість повітря. Ми помістили її в спеціальний інкубатор.

Харчування проводили внутрішньовенно, бо самостійно приймати материнське молоко дівчинка не могла. На час операції вона важила кілограм і 100 грамів, — на столі дзвонить мобільний лікаря. — Додай йому в рецепт іще трохи кофеїну, і все, — радить Гнатів тому, хто телефонує, і продовжує: — Таких операцій у Луцьку не робили. Але везти в Київ було ризиковано. Тепер в неї повністю здорові серце й легені. Але до року вона буде під наглядом медиків. Подальше здоров'я залежатиме від батьків. У таких дітей можуть виникати проблеми із функціонуванням окремих органів. Наприклад, не виключено, що погіршиться зір. Але зараз вона у чудовому стані.

Зараз ви читаєте новину «Півторамісячній дівчинці прооперували серце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі