понеділок, 27 червня 2016 06:10

Гострий ентероколіт починається з раптового блювання

Автор: УНІАН
  Iнфекційна лікарня в Ізмаїлі на Одещині 20 червня цьогоріч, де зафіксований спалах гострої кишкової інфекції. У лікарні вже звернулися 538 осіб, із них 309 — діти
Iнфекційна лікарня в Ізмаїлі на Одещині 20 червня цьогоріч, де зафіксований спалах гострої кишкової інфекції. У лікарні вже звернулися 538 осіб, із них 309 — діти

В Ізмаїлі на Одещині оголошена надзвичайна ситуація через масове захворювання на гострий ентероколіт. До лікарень звернулися 538 осіб, із них 309 — діти. Це не всі хворі, адже кишкові інфекції мають тривалий інкубаційний період і за якийсь час поширюються. Звернень до медиків може побільшати. Занедужають ті, хто контактували з хворими й заразилися.

— Епідемію спричинила мікс-інфекція. Тобто не один, а кілька видів небезпечних мікроорганізмів і їхня взаємодія, — повідомив в. о. голови Держсанепідемслужби України 40-річний Святослав Протас. — Серед збудників — ротавірус, норовірус і кишкова паличка. Епідемію локалізували. Очікуємо, що вона піде на спад.

Хлорування води інфекцію не знищить. Проте вміст хлору збільшили настільки, що воду з крана не можна використовувати навіть для господарських потреб. Дезінфекція та промивання труб триватиме тиждень.

— Попередній діагноз будь-яких шлункових недуг — гострий ентероколіт, — каже столичний гастроентеролог Василь Чумаківський, 56 років. — Це запалення тонкої і товстої кишок одночасно. Спричиняють його кишкові палички та бактерії, що розмножуються у воді чи їжі. Захворювання починається раптово. Діарея та блювота — найяскравіші прояви. Може підскочити температура до 38 градусів. Це ознака того, що токсини потрапили у кров.

За гострої форми пошкоджується лише слизова оболонка, за хронічної — запалення проникає глибше. Недуга небезпечна зневодненням. ­Особливо у спеку.

— Тому не нехтуйте сольовими розчинами, — розповідає лікар. — Можна приготувати їх самому — дві неповні чайні ложки солі на літр кип'яченої води. Або придбати готові в пакетиках у будь-якій аптеці. Больові відчуття знімає но-шпа, пронос — імодіум. Та через розмноження патогенних бактерій зазвичай доводиться застосовувати ще й антибіотики.

Відновлення тривале. Допомагає кількаденна дієта без солоного, гострого та жирного. Треба їсти рисову та вівсяну кашу, тушковані овочі, ­кисіль. Уникати сирих овочів і фруктів, особливо капусти, молочних страв, хліба й цукру. При лікуванні хвороба відступає за місяць. Кожні три-­чотири дні слизова шлунка оновлюється.

— Є просте правило, яке постійно порушують. Мити руки слід ретельно і часто. Це найперша профілактика, — говорить інфекціоніст із Сум Віталій Бутко, 38 років. — А ще — їсти лише свіжі страви, пити тільки чисту воду. Будьте прискіпливі. Що буде, коли підозрілий харч взяти брудними руками? Влітку все швидко псується, бо у спеку хвороботворні бактерії блискавично роз­множуються. Якщо продукти забули покласти до холодильника — викиньте їх. Майонез, яйця, крем на тістечках — найнебезпечніші продукти. Симптоми проявляються за дві-три години, іноді через добу. Тому тільки-но відчули дискомфорт — не чекайте, що саме минеться. Можна промити шлунок великою кількістю підсоленої води або 2-відсотковим розчином харчової соди. Після цього — випити активоване вугілля, одну таблетку на 10 кілограмів маси тіла.

Зараз ви читаєте новину «Гострий ентероколіт починається з раптового блювання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі