понеділок, 02 грудня 2019 07:51

Облисіння передається від родичів матері

Автор: ФОТО З САЙТА LISININET.RU
  Після 30 років шкіра голови грубішає, погіршується кровопостачання. Через це виникає облисіння. У чоловіків перестає рости волосся на лобі, скронях і маківці
Після 30 років шкіра голови грубішає, погіршується кровопостачання. Через це виникає облисіння. У чоловіків перестає рости волосся на лобі, скронях і маківці

— Взимку лисих людей більшає, — каже 40-річна Маргарита Абрамова, столичний лікар-­трихолог. — Бо не носять шапок, холод заморожує судини голови. Коли заходять у тепле приміщення — розширюються. Різкі перепади температури шкодять волосяним цибулинам.

На морозі судини звужуються, кровопостачання шкіри голови сповільнюється. Погіршується живлення волосяних фолікулів. Це призводить до випадання.

— У нормі людина втрачає сотню волосин за добу, — пояснює. — Для перевірки можна потягнути пасма біля скронь і маківки. Коли в руці лишиться більш як п'ять волосин, варто йти до лікаря.

Облисіння виникає через гормональні порушення, нерегулярний менструальний цикл, болючі місячні, розлади шлунково-кишкового тракту й глисти. Також — унаслідок стресу під час пологів, отруєння, переохолодження, тривалого вживання контрацептивів, антибіо­тиків та антидепресантів.

Волосся сиплеться у вегетаріанців та тих, хто кілька місяців був на жорсткій дієті.

— Облисіння передається синам по лінії матері, — продовжує Маргарита Абрамова. — При такій спадковості чоловікам варто стежити за рівнем тестостерону. Що він вищий, то більше волосся на тілі й менше на голові. Схильним до облисіння краще не перенапружуватися у спортзалі зі штангами, не пити протеїнові коктейлі для нарощування м'язів. Це подвоює шанси втратити волосся, бо збільшують викид чоловічих гормонів.

Облисіння проявляється після 30 років, коли шкіра голови грубішає і гіршає кровопостачання. У чоловіків перестає рости волосся на лобі, скронях і маківці.

— У жінок на скронях і потилиці густина волосся однакова, — каже Маргарита Абрамова. — Воно випадає з різних частин голови, а не разом.

Якщо волосся вилазить, зупинити це неможливо — цибулини вже відмерли. Нове починає відростати за два місяці. Для цього слід по­збутися причини стресу, приймати вітаміни, не пити каву й не курити. Корисно щовечора робити масаж голови дерев'яним гребінцем або пальцями.

Найбезпечнішою є шапка з натуральних матеріалів

– Найкращі для волосся вовняна, віскозна чи махрова шапки, – розповідає 29-річна Інна Матвійчук, дерматолог із Харкова. – Підкладка має бути лише з натуральних матеріалів – бавовни, шовку. Тоді голова дихає, судини не перетискаються.

Радить узимку завжди ходити в шапці. Навіть за не дуже холодної погоди.

– Якщо хочеться показати волосся, пирскайте на нього незмивний спрей із протеїнами. Він захистить від морозу й вітру, – продовжує. – Навушники і пов'язки голову не захистять. Закривають малу площу. Щільно прилеглі навушники здавлюють судини. Це погіршує кровопостачання й живлення волосяних цибулин.

Зараз ви читаєте новину «Облисіння передається від родичів матері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі