понеділок, 28 січня 2013 06:00

Невралгію трійчастого нерва лікують нейрохірурги

 

Закарпатець 61-річний Іван Юрійович шість років тому захворів на невралгію трійчастого нерва. Через це в нього боліла права частина обличчя. Найбільше — на зміну погоди.

— Спочатку заболіло коло носа. Так сильно, що навіть не міг доторкнутися. Наче голками кололи. Потім біль перейшов на щелепу. Відчуття, ніби потрібно вирвати і нижні, і верхні зуби. Стріляє, навіть рукою до обличчя неможливо доторкнутися. А потім біль зникає, ніби й не було.

Чоловік лікувався в Іркутську, де працював на будівництві. Також — у Москві.

— Ніхто не може пояснити, від чого хвороба. Одні казали, що від старості. Інші — через застуду чи протяг. Але ж і молоді хворіють. Намагався лікуватися в Іркутську, там кололи блокади. Давали різні знеболювальні. У мене від них так голова крутилася, що не міг вести машину. Кинув їх приймати. Але за рік знов усе почалося.

— Немає болю сильнішого, ніж при невралгії трійчастого нерва, — розповідає Ігор Курілець, директор Міжнародного центру нейрохірургії. — Його порівнюють з електричними розрядами. Це скажений біль, який паралізує життя людини. Він не дає їсти, говорити, ковтати. Невралгія пов'язана із запаленням або стисненням нерва. Причиною може бути й пухлина. Зазвичай навіть пересічення нерва не рятує.

Ще 20 років тому в Україні лікування цієї хвороби не було. Уперше нові методи застосували в Міжнародному центрі нейрохірургії 1995 року.

— Пацієнту під загальним наркозом вводять голку в череп. За допомогою рентгена перевіряють, чи дійшла до потрібного місця. Потім хірург вводить невелику кількість ліків. Препарат за 3-4 години блокує больові сигнали.

Дії ін'єкції вистачає на два-п'ять років.

— Якщо нерв стиснутий судиною, хірурги проводять трепанацію черепа, щоб її знайти. Судину відводять або відділяють прокладкою. Така операція може позбавити людину болю на 10 років.

Запис на консультацію:

— центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, станція метро Хрещатик,

тел.: 0(44) 592 68 78, 0(44) 592 90 79,

— м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 65, лікарня святого Луки,

тел. 0(522) 36 60 01,

— західноукраїнська філія, Львівська обл., м. Стрий, вул. Ольги Басараб, 15, Стрийська центральна районна лікарня, сьомий поверх, тел.: 0(67) 891 00 00.

Зараз ви читаєте новину «Невралгію трійчастого нерва лікують нейрохірурги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі