пʼятниця, 09 грудня 2011 06:15

Морква очищує легені від токсинів

— Курив 10 років. Кілька разів намагався кинути, — розповідає 29-річний Олександр Іванцов із Харкова. — А якось почався сильний кашель. Стало важко дихати. Думав, що це лише застуда, але температура не підвищувалася. Згодом виявили бронхіт, який устиг перейти у хронічну форму. Лікарі кажуть, це через куріння.

Лікувався антибіотиками і ліками для відхаркування мокротиння. Коли кидав курити, лікарі радили їсти багато моркви. З'їдав одну-дві морквини на день. Подолав звичку за два тижні.

Столичний лікар-дієтолог 54-річна Валентина Третьякова пояснює, що свіжа морква корисна курцям, бо містить каротин та вітамін Е. Завдяки їм організм нейтралізує шкідливі речовини цигаркового диму.

— Овоч корисний і тим, хто не курить. Від загазованого міського повітря і промислових викидів легені також засмічуються. Тому варто вживати більше фруктів і овочів помаранчевого та червоного кольору. Це перець, помідори, апельсини, буряк. Вітаміну Е багато в олії та соняшниковому насінні, рибі, яйцях.

Сира морква також допомагає кинути палити. Її жують замість того, щоб лузати насіння.

— Жінки замість цигарок їдять багато шоколаду, льодяників, жирної їжі. А морква організму не шкодить. У тюрмах Нової Зеландії почали видавати по дві морквини на день жінкам-курцям. Так спонукають їх кидати.

Медик радить випивати раз на тиждень келих червоного сухого вина. Напій містить флавоноїди, які захищають організм від токсинів. Також курцям корисний апельсиновий сік.

— Від цигаркового диму в організмі постійно низький рівень вітаміну С, бо нікотин починає його замінювати. Так формується звичка. Якщо регулярно вживати продукти, багаті на вітамін С, потреба у нікотині знизиться, а імунітет підвищиться. Найкорисніші для курців апельсини, лимонний сік, чорна смородина.

Ненасичені жирні кислоти омега-3 у морській рибі пом'якшують наслідки куріння. Вони запобігають утворенню тромбів у судинах і убезпечують від інфаркту та інсульту.

— Від хронічних хвороб курців корисна броколі. Вона містить сульфорапін, що захищає клітини легенів від токсинів.

Аби кинути звичку, лікар радить ненадовго сісти на молочну дієту. Щодня треба випивати по 1 л молока — по склянці що 2–3 год. Добре вживати багато води і соків. Після них цигарка не смакує. 2–3 л рідини на день захистять організм від зневоднення, що його спричинює куріння.

Зараз ви читаєте новину «Морква очищує легені від токсинів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі