понеділок, 09 квітня 2012 07:00

Квашені овочі посилюють запалення у суглобах

"Мучуся від болю в колінах сьомий рік. Останнім часом усе частіше помічаю, що біль посилюється, наприклад, як з'їм квашеної капусти. Але після двох апельсинів мені ніби легшає. Жінка каже, що треба їсти більше продуктів, де є желатин, наприклад, холодець, мармелад. Чи справді продукти можуть впливати на суглоби? І що варто їсти, а від чого відмовитися?"

Іван Степанчук, 62 роки, м. Самбір Львівської обл.

Відповідає лікар-ревматолог Роман Костів, 38 років:

— Дійсно, при проблемах із суглобами не варто вживати багато квасних продуктів, наприклад, квашених помідорів, огірків чи капусти. Бо вони містять пурини — речовини, що осідають на суглобах у вигляді кристалів. Це лише посилює запалення.

З цієї ж причини варто відмовитися від картоплі, помідорів і баклажанів. Що ж стосується рекомендацій їсти страви із желатином, то такі взагалі ніяк не впливають на стан суглобів. Це, швидше, народний міф.

Спеціалізованої дієти при болях у суглобах не існує. Є кілька загальних рекомендацій. Наприклад, щоб уникнути дефіциту кальцію, який спричиняє ураження кісткової та хрящової тканин і хронічне запалення суглобів, їжте свіжі темно-зелені овочі та молочні продукти. Багато його у капусті, зелені кульбаби, шпинаті. Цей кальцій легко засвоюється організмом. Регулярно вживайте жирну рибу. У ній містяться омега-кислоти, що мають протизапальні властивості. Краще обирати оселедець, скумбрію, лосося. Ще одна з причин запальних процесів хрящових тканин — дефіцит селену. На нього багаті горіхи, гриби, морепродукти, печінка, нирки та злаки.

Із трав швидко полегшить біль звіробій. Він містить речовину гіперицин, що знімає запалення. Але приймати звіробій можна не довше двох тижнів.

При відновленні хворих хрящів ефективніші спеціальні препарати на основі колагену. Курс повинен бути тривалий, не менш як шість місяців.

Зараз ви читаєте новину «Квашені овочі посилюють запалення у суглобах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі