понеділок, 21 травня 2012 07:00

Дітям можна засмагати у затінку

5-річна американка зі штату Нью-Джерсі поскаржилася у садку, що її плечі та руки печуть і сверблять. Вихователі помітили сильні сонячні опіки, викликали лікарів та поліцію. Дитина розповіла, що мати водила її у солярій. 44-річну Патрісію Крентсіл притягли до суду та випустили під заставу у $2,5 тис.

— Навіть на сонці засмага для дітей шкідлива, — каже столичний дерматолог Кузьма Хобзей, 28 років. — Вплив від сонячних опіків у шкірі людини з кожним роком накопичується. Його доза, з якою може справитися організм, у кожного своя. Коли її рівень перевищується, починають розвиватися хвороби, часто рак шкіри.

Сонце у травні дуже активне. Незасмагла шкіра містить мало захисного пігменту меланіну. Вистачить кілька годин, щоб спектися.

— Найбільше до опіків та меланоми схильні люди зі світлою шкірою. Тим, хто має пігментні плями чи родимки, на сонце взагалі краще не виходити.

Застерігає, що омолоджувальний ефект від засмаги оманливий. Під дією ультрафіолету у шкірі стрімко меншає колагену. Це незворотньо. Шкіра починає старіти й обвисати. Радить наносити захисний крем, носити головні убори, окуляри та одяг з довгим рукавом. На морі маститися кремом варто що 2 год. Слід захищати дітей, які вирушають на прогулянку. Ультрафіолету для їхньої шкіри достатньо й у затінку.

Найбільш небезпечне сонце тим, хто мають імплантований орган.

— Щоб організм не відторгнув пересаджену нирку, серце чи інший орган, люди весь час п'ють імунознижувальні препарати. Такі люди часто хворіють на рак шкіри.

У тих, хто ходить до солярію, ризик захворіти вищий. Ультрафіолет, що там використовують, проникає глибше за сонячне проміння.

— У багатьох країнах медична страховка для людей, які ходять до солярію, дорожча.

Зараз ви читаєте новину «Дітям можна засмагати у затінку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі