понеділок, 30 квітня 2012 00:15

Бруньки бузку п'ють при діабеті

У черкасця 52-річного Володимира Кощука 10 років тому підвищився рівень цукру в крові. Ліків не приймає, від першого дня недуги їсть бруньки бузку.

— Уранці натщесерце зриваю ще з росою кілька бруньок. Так робила моя бабуся, яка теж мала підвищений рівень цукру. Але тоді роса була без хімії та радіації. То я перед тим, як їсти, мию.

Протягом дня чоловік з'їдає ще кілька бруньок. Перед кожним прийомом їжі випиває третину склянки бузкового чаю.

— Чайну ложку помитих бруньок заливаю склянкою окропу. Накриваю настоюватися. Випиваю за день.

Весною чоловік робить запас бруньок на рік. Сушить розкладеними в один шар на горищі.

Лікар-травник із Вінниці Юрій Синюк, 48 років, радить настоювати бруньки й квіти бузку на спирту чи горілці.

— Повну банку квіток залийте до верху спиртним і настоюйте в темному місці. Це помічне натирання при радикуліті. Цукор у крові бузок знижує не настільки, щоб вилікувати серйозно хвору людину. Він помагає на початкових стадіях недуги.

Не радить людям із нормальним рівнем цукру їсти бузкові бруньки для профілактики цукрового діабету. Можна понизити рівень глюкози. Тоді нудитиме, паморочитиметься голова.

Доцент кафедри ендокринології столичного медуніверситету 62-річний Олександр Приступюк не вважає бузок лікарською рослиною.

— Якщо людині допомагають бруньки, нехай їсть. Травниця Наталія Земна радить хворим на цукровий діабет ковтати весною котики верби. Такі методи можуть бути лише допоміжними.

Ефективне лікування діабету передбачає зміну харчування, способу життя й прийом медпрепаратів. Варто відмовитися від жирів.

— Знаю людей, які, дотримуючись рекомендацій лікаря й приймаючи ліки, живуть із цукровим діабетом понад 60 років. Половина людей із групи ризику можуть уникнути хвороби, якщо більше рухатимуться.

Хворі на діабет мають щодня ходити по 20 хв. або по 45 — через день. Темп має бути зручним.

Зараз ви читаєте новину «Бруньки бузку п'ють при діабеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі