понеділок, 09 червня 2008 15:32

Бджолина отрута може викликати нудоту

27-річного киянина Віталія вихідними на відпочинку вкусила невідома комаха.

— Ми їздили на шашлики під Київ, до друзів на дачу, — розповідає Віталій. — Там є невеличке озерце, а навколо дерева. Я поїхав у шортах, під вечір за ногу вкусила якась муха. Схожа на ґедзя, але зеленіша, було боляче.

На ранок місце укусу почервоніло, нога розпухла, важко було ступати. Чоловіка навіть лихоманило.

— На роботу я не пішов, просто вилежав день. Мама робила компреси з оцтом і водою, але таблеток не пив. І за день минулося. Тепер я навчений, їздитиму лише у штанах і обов"язково братиму сорочку.

Дерматолог столичного центру "Інститут краси" Наталія Булгакова, 55 років, каже, що це була алергія. Місце укусу набрякле, гаряче на дотик, воно червоне і свербить. Алергологи зазначають, така реакція у третини укушених.

— Найчастіше алергічні прояви виникають після укусів комах, що жалять: бджіл, ос, шершнів, джмелів, — пояснює Олександра Козар, 52 роки, лікар-алерголог із Закарпаття. — Рідше — мурашок, комарів та деяких видів мух, зокрема ґедзів.

Говорить, отрута бджолиних небезпечна, бо може викликати задишку, запаморочення і нудоту. Таке буває у 2% людей.

— Симптоми схожі на напад астми — важко вдихати, ковтати, — розповідає алерголог. — Такому хворому потрібна стороння допомога. Перш за все треба витягти жало та прикласти холодне на місце укусу. Бажано вколоти антигістамінний препарат тавегіл чи супрастин, у крайньому разі дати таблетку діазоліну. І терміново доправити до лікарні.

Лікарі кажуть, комахи частіше кусають любителів парфумів, бо летять на запах. Колір одягу теж має значення. Бджоли радо сідають на квіткові тканини, а комарі на світлі. Але комахи однаково не люблять диму, особливо тютюнового.

— Кліщі навпаки — не люблять світлого щільного одягу, — говорить Наталія Стрижак, 27 років, дерматолог центру "Аілаз". — Щоб присмоктатися, комаха дві години шукає місце. Зазвичай лізе вгору, тому слід прикривати руки, шию й потилицю.

Набряк треба охолодити

Якщо після прогулянки на природі ви знайшли на тілі кліща, потрібно змазати його вазеліном, прикрити баночкою й міцно притиснути. Без повітря комаха задихнеться і відпаде. Однак все одно слід звернутися до лікаря.
Бджолине жало треба обов"язково витягти, а осину отруту відсмоктати. Щоб охолодити рану, прикладають лід або примочку з розчином солі чи соди (1 десертна ложка на півсклянки води). Можна випити пігулку від алергії — діазолін або тавегіл.
Укуси комарів краще змазати в"єтнамським бальзамом "Зірочка" або розчином соди чи оцту. На склянку теплої кип"яченої води беруть чайну ложку. Місце укусу змащують щогодини.

Зараз ви читаєте новину «Бджолина отрута може викликати нудоту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі