вівторок, 10 липня 2012 06:00

Ананас роз'їдає зубну емаль

— Часто їм свинину лише з хлібом і макаронами. Після такої їди хилить у сон. Гастроентеролог порадив додавати овочі, так їжа засвоюватиметься краще, — каже киянин Ігор Кириченко, 28 років.

Харчі, які для перетравлення потребують багато енергії, виснажують організм, пояснює столичний дієтолог 53-річна Лариса Чопенко:

— Найкраще змішувати продукти, які перетравлюються однаково довго або швидко. Корисно поєднувати овочі в салаті, яблука та груші, морквяний і буряковий соки. Якщо з'їсти спочатку порцію жирної свинини, а потім яблука, вони довше йтимуть до кишечника. А там гниють і бродять. Тому корисніше починати з овочів, а потім переходити до основної страви.

На сніданок найкраще їсти фрукти, замість кави пити свіжий сік. Перше сильне відчуття голоду з'являється о 11.00-12.00, коли "прокидаються" ферменти.

— У цей час корисно з'їсти кашу, салати. Добре додавати до страв насіння льону. Якщо на ніч замочити його у воді, засвоїться вдвічі швидше.

Жир у малих кількостях корисний, але додавати забагато олії означає затримувати їжу в шлунку.

— Багато-хто думає, що пізно ввечері їсти не можна. Важка їжа справді обтяжує шлунок, але ніч для перетравлювання м'яса — найкращий час. Через кишечник воно рухається 8-12 годин. Його їдять на ніч, аби не змішувати з іншою їжею.  До наступного обіду білки встигають розщепитися і засвоїтися.

Молоко, сметана, кефір і йогурт у великих кількостях створюють відчуття важкості у шлунку, знижують апетит. У хворих на гастрит часто провокують виразку.

— Для полегшення дії сметани й молока можна додавати імбир, корицю, кардамон. Вони не дають накопичуватися слизу в кишках, допомагають молокопродуктам швидше перетравитися.

Людям з підвищеною кислотністю шлунка не радить їсти ананаси. Ці фрукти містять багато кислот, тому лише зашкодять. Але їх компонент бромелайн добре спалює жири у здорових.

— Дівчатам, які сидять на фруктових дієтах, можна раз на тиждень улаштовувати "ананасний день". Крупний плід розділяють на три-чотири прийоми їжі. Він має багато вітамінів і допомагає розщеплювати білкову їжу, особливо рибу й кисломолочні продукти. Ананасом добре заїдати страви під час застілля, коли стіл ломиться від наїдків.

Після того, як з'їли ананас, варто прополоскати рота водою, бо бромелайн роз'їдає зубну емаль.

Зараз ви читаєте новину «Ананас роз'їдає зубну емаль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі