четвер, 12 травня 2022 00:40

Алергію на пилок плутають із застудою

Автор: pexels @olly
  Поліноз проявляється такими ж симптомами, які і харчова алергія — нудота, блювота, свербіж у роті, кропив’янка, набряк язика, гортані, слизових
Поліноз проявляється такими ж симптомами, які і харчова алергія — нудота, блювота, свербіж у роті, кропив’янка, набряк язика, гортані, слизових

— Фотосесія в квітучому саду закінчилася лікарнею, — згадує 21-річна Оксана Черешненко з Дніпра. — Після кількох знімків почало сильно свербіти у горлі, стало важко дихати. Так уперше проявився поліноз.

Поліноз — реакція організму на пилок квітучих рослин, одна з найпоширеніших алергій у світі. На неї страждає кожен третій українець. Недугу провокують понад 60 видів дерев, трав і злакових культур. Пік захворювання припадає на травень, коли зацвітають бузок, яблуня, дуб та хвойні.

— Хвороба може виникнути в будь-кого. Часто передається у спадок, — розповідає ­35‑річний Олег Слюсарчук, алерголог з Одеси. — Якщо один батьків має, то ймовірність її появи в дитини становить 50 відсотків. Коли є в обох — 80 відсотків.

Поліноз проявляється почервонінням очей, сльозотечею, закладеністю носа, висипами на шкірі, сухим кашлем, свербіжем у носі та горлі, ускладненим диханням, слабкістю, безсонням. Може перерости в бронхіальну астму.

— Алергію на цвітіння плутають із застудою, — продовжує лікар. — Але вона не спричиняє підвищення температури. Виділення з носа є, але прозорі, а не зелено-жовті. Застуда не триває кілька місяців.

При перших симптомах полінозу Олег Слюсарчук радить звернутися до сімейного лікаря. Той призначить аналіз на імуноглобулін Е й алергоскринінг.

— Також раджу дослідити перехресні реакції на чутливість до продуктів харчування. Бо деякі містять білки, подібні до алергенів пилку, — зауважує.

Перехресна алергія проявляється тими ж симптомами, що й харчова. Після вживання такого продукту виникає нудота, блювота, свербіж у роті, кропив'янка, набряк язика, гортані, слизових.

Людям із полінозом радить носити в травні медичну маску. В сухі та спекотні дні — рідше виходити з дому. Особливо з п'ятої до одинадцятої, коли концентрація пилку в повітрі найбільша. Для прогулянок обрати вологу погоду.

— Після вулиці треба змінити одяг на чистий, прийняти душ і промити ніс і горло сольовим розчином — чайна ложка солі у склянці теплої води. Якщо ніс заклало, використати судинозвужувальні краплі.

Алергікам радить щодня робити вологе прибирання. Провітрювати дім лише в дощову погоду. Якщо сонячно, на двері вішають вологе простирадло.

— З полінозом живу три роки. Чого тільки не спробувала, — каже 27-річна Юлія Тригубова з Дніпра. — Найкращий метод — трав'яна ванна. Знімає зовнішні прояви алергії та заспокоює.

Заливає склянкою води 50 грамів сухої череди. Настоює під кришкою 30 хв., проціджує та вливає у ванну з водою. Купається так щодня протягом 15 днів.

— З алергічним кашлем добре бореться чорна редька. Посередині роблю отвір. Туди засипаю три чайні ложки цукру. Сік п'ю по чайній ложці перед кожним прийомом їжі.

Від нежитю, чхання та сльозоточивості рятується ромашкою.

— Заливаю столову ложку трави 250 мілілітрами води. Настоюю 20 хвилин. В теплий відвар додаю краплю лимонного масла. Змочену в рідині марлю прикладаю до носа.

Зараз ви читаєте новину «Алергію на пилок плутають із застудою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі