Катаракта може призвести до сліпоти

Автор: ФОТО надала клініка ”Іріс”
  Офтальмолог Тетяна Д’яконова з Полтави рекомендує йти на обстеження зору одразу, як помітили зниження його гостроти
Офтальмолог Тетяна Д’яконова з Полтави рекомендує йти на обстеження зору одразу, як помітили зниження його гостроти

Заміна кришталика повертає зір

— Відпрацював на суднобудівельному в Києві 12 років. Часто був присутній при зварювальних роботах. Від спалахів боліли очі. Закрапував їх, тоді не так пекло, — каже 66-річний Микола Зибай із Гребінки Полтавської області.

— Став пропадати зір. Не міг читати. Вишні збирав наосліп. Оперувати не наважувався — не хотів лягати в лікарню. Після смерті дружини переїхав доглядати матір. Вона й вичитала про офтальмологічний центр "Іріс".

Звернувся до них по допомогу. Гострота зору на лівому оці становила 0,5, а на правому 0,4 — при нормі 1. Діагностували катаракту, призначили операцію із заміни кришталика.

— Раніше обстежувався в Черкасах і Києві. У Полтаві ж ця операція на 3,5 тисячі гривень дешевша. Та гроші не головне — сподобалося чуйне ставлення. Першим оперували праве око. Його закрапали. Все пройшло швидко і без болю. Після процедури наклали пов'язку. Одразу записався на наступну операцію.

— Спалахи при зварювальних роботах і тривалий вплив сонячних променів погіршують зір, — розповідає Тетяна Д'яконова, офтальмолог вищої категорії, головна лікарка офтальмологічного центру "Іріс". — Окрім зварювальників, у групі ризику представники й інших професій — наприклад, далекобійники, що їздять вночі. Такі умови роботи призводять до розвитку катаракти.

При катаракті кришталик ока твердіє, стає непрозорий. Поступово втрачає здатність фокусувати світлові промені на сітківці. В результаті формується нечітке розмите зображення. З часом хвороба прогресує, людина може осліпнути.

— Катаракту лікують тільки операцією. Краплі не поможуть. Кришталик із часом твердіє. Порушується відтік рідини, підвищується тиск в оці. Наслідок — розвиток глаукоми, незворотна втрата зору. Тож рекомендую обстежитись одразу, як помітили зниження його ­гостроти. Тепер не чекають затвердіння кришталика, щоб видаляти його через великий розріз в оці. Заміна його на штучний у нашому центрі дозволяє лікувати катаракту практично на 100 відсот­ків. Що раніше звернетеся до лікаря, то краще буде для здоров'я ока.

Операція триває до 10 хв. Відбувається безболісно і без уколів. Для анестезії використовують очні краплі.

— У рогівці ока робимо крихітний прокол — 1,8 міліметра. За допомогою ультразвуку прибираємо мутний кришталик. Через тонкий інструмент усередину ставимо лінзу, що розкривається в оці. До ранку прокол заростає. Призначаємо чотири консультації, які входять у вартість.

— Знав би, що все так серйозно, раніше б звернувся, — говорить Микола Зибай. — Шкодую, що втратив час. Бачити краще почав одразу. Виконую всі призначення лікарів. Уже дозволили працювати по господарству. Щасливий — можу не тільки дров нарубати, нарешті нормально прибрав у хаті. Бо бачу навіть дрібний пил.

Офтальмологічний центр під час карантину працює повноцінно. Тут посилили протиепідемічну систему захисту пацієнтів.

— Приміщення регулярно дезінфікують, контролюють санітарні норми. Діє система очищення та кварцування повітря закритого типу. Пацієнти приходять за попереднім записом. У них одразу перевіряють температуру тіла та стан здоров'я. Направлення на обстеження не потрібне.

Головна лікарка центру Тетяна Д'яконова зробила понад 35 тисяч операцій

Крім лікування катаракти й глаукоми, в клініці "Іріс" пропонують ще такі послуги — лазерне й хірургічне лікування глаукоми, терапевтична корекція зору в дітей лінзами PARAGON (США), лазерне лікування сітківки при цукровому діабеті.

Клініка "Іріс" почала свою роботу 2016 року. Головна лікарка центру Тетяна Д'яконова виконала понад 35 тис. операцій.

Офтальмологічний центр "Іріс" розташований за адресою: м. Полтава, вул. Миколи Дмитрієва, 6д (колишня вул. Володарського, територія Полтавської центральної районної ­лікарні).

Попередньо записатися на консультацію можна за тел.: 0(532) 69 71 70, 0(66) 19 73 031

Ліц. МОЗ на медичну практику №47 від 28 січня 2016 року.

Зараз ви читаєте новину «Катаракта може призвести до сліпоти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі