Хворі на псоріаз живуть на 5 років менше
2

Фото: Влада Москвітіс
Столичний дерматолог Олександр Літус радить хворим на псоріаз проходити фототерапію. У середньому за 20 сеансів настає полегшення

Ультрафіолет полегшує симптоми

Понад 1,5 млн українців хворіють на псоріаз. 70% мають легку та середню форму. Важка загрожує інвалідністю внаслідок ураження суглобів. Воно виникає в кожного 10-го ­пацієнта.

— Псоріаз — не тільки шкірна недуга. Вражає всі органи й системи — суглоби, головний мозок, кишківник. Інколи в людини роками є псоріатична хвороба, що ушкоджує внутрішні органи, але висипів на шкірі немає, — розповідає киянин 54-річний Олександр ЛІТУС, дерматолог, доктор медичних наук.

Чим небезпечний псоріаз?

— Люди з цією недугою живуть на п'ять років менше. Смерть насамперед пов'язана з інфарктами, інсультами. З тяжких наслідків можливий псоріатичний артрит — коли вражається багато суглобів. Людина втрачає працездатність і прикована до інвалідного візка. Хвороба має багато причин. Може виникнути через перенесену вірусну чи бактеріальну недугу, нервове навантаження. Схильність передається від батьків. Якщо в одного з них є псоріаз — ризик появи в дитини становить 30 відсот­ків. В обох — 60.

Як людині запідозрити, що захворіла?

— Якщо висипи на шкірі не проходять довгий час, треба звернутися до лікаря. Особливо в типових для псоріазу місцях — волосиста частина голови, лікті, коліна, пахви. Також на псоріаз може вказувати ураження нігтів. Часто його лікують, думаючи, що це грибок. Іноді порушується робота кишківника. Недугу можна запідозрити, якщо болять не всі суглоби, а якийсь один.

Чим полегшують стан хворих?

— Найефективніший і найсучасніший метод лікування — біологічно активні препарати. Вони блокують запалення, які викликають псоріатичну хворобу. Коштують 6–8 тисяч гривень на місяць. Комусь помагає за пів року, декому потрібний довший термін.

Обов'язкове місцеве лікування. Бо в зоні ураження залози перестають виділяти шкірне сало, яке змащує шкіру, робить її м'якою, гладкою й вона не втрачає вологу. Тут тріскається й виникає свербіж. Слід регулярно змащувати ці зони мазями, кремами.

Також призначають фототерапію — це ультрафіолет В. У здорової людини клітини шкіри оновлюються раз на місяць, у хворих із псоріазом — п'ять-сім разів. Ультрафіолет В блокує поділ клітин, внаслідок чого проходить запалення. В середньому за 20 сеансів у людей із невеликими проявами хвороба минає. Це найдешевший метод лікування. Корисними можуть бути сірководневі чи радонові ванни, але їх призначають індивідуально.

Розвиток псоріазу можна стримати дієтою?

— Безумовно, дієта впливає на його перебіг. Шкодять алкоголь, гострі страви, жирна їжа, а також куріння. При псоріазі порушується обмін речовин, тому необхідна здорова їжа, а саме дієта №5. Вона зменшує навантаження на організм.

Чого категорично не можна робити хворим?

— Найбільша помилка — вводять гормональні препарати. Після них хвороба нібито минає, але потім настає важче загострення. Є певні випадки, коли ці препарати можна використовувати, але тільки тиждень-два. Це стосується й гормональних, які наносять на шкіру. Часто люди мастяться ними роками, виникають подразнення.

Засмагання шкодить?

— Навпаки, навіть може покращити стан. Проте у деяких людей із псоріазом виникає алергічна реакція на ультрафіолет. От їм засмагати не треба. Решті — в невеликих дозах рекомендовано. Але лише до 10-ї години і після 16. Купатися в морі та басейні також можна. Псоріаз не передається при контактах. Щоб запобігти загостренню, слід уникати стресів, позбутися шкідливих звичок і дотримуватися здорового харчування.

Зараз ви читаєте новину «Хворі на псоріаз живуть на 5 років менше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі