Калина загущує кров

Автор: Катерина Романчук
 

Допомагає при безсонні й депресії

— Калину називаю ягодою довголіття. Моя бабця її пила всі 96 років. Тепер і я, щоб стільки прожити, — каже ­натуропат Ніна Ярмолинець, 59 років, із міста Дунаївці Кам'янець-Подільського району Хмельницької області.

Калину слід заготовляти після заморозків, щоб стала солодша. Вона містить багато магнію, міді, заліза, що допомагають відновити організм після фізичної роботи чи хронічної втоми.

— Зараз така сира погода без сонця, що люди ходять мляві, як пластилінові. В кого виникає апатія, а в когось і депресія. Таким кажу їсти калину з цукром, бо в ній валеріанова й мурашина кислоти. Вони позбавляють від стресу й безсоння. Досить по столовій ложці щодня. Цукру сипати за смаком.

Радить змішати по 1 ст. л. ягід калини та обліпихи. Розім'яти й залити 0,5 л окропу, настояти в термосі. Пити невеликими ковтками протягом дня.

— Калина знижує тиск, тому гіпотонікам треба бути уважними. Іншим теж не варто їсти більше ягід.

У калини корисна й кора. Дубильні речовини з неї мають знезаражувальну дію, що корисно при стоматиті. Для приготування відвару змішує 1 ст. л. подрібненої сухої кори та склянку окропу. Кип'ятить на слабкому вогні 30 хв. Цідить відвар і додає води, щоб була повна склянка. Ним полоще рота.

— Яка б не була корисна калина, з нею краще не ризикувати вагітним. Надлишок речовин, що містяться в цих ягодах, може призвести до вад у плода. І спровокувати передчасні пологи.

Також калина протипоказана людям із підвищеною кислотністю шлунка, подагрою, артритом і камінням у сечовому міхурі.

— У мене інше ставлення до калини. При потраплянні її в організм імунітет знижується в перші 40 хвилин, — каже 56-річний Борис Скачко, столичний дієтолог. — Це особливо важливо в сезон інфекцій, коли імунну систему треба підтримувати.

Говорить, що після вживання калинового чаю зростає в'язкість крові. Від цього може бути загос­трення ішемічної хвороби серця. У кого низький тиск, може розвинутися гіпотонія. Також виникає ризик тромбозу судин. Калина при температурі від +39°C порушує видільну здатність нирок. Гірше очищуватиметься кров і зросте небезпека приєднання інфекцій.

— Краще випити медову настоянку з перцем. Від неї посилюється приплив крові до горла та стравоходу. Що більше її прибуде до слизової, то активніший буде місцевий імунітет. Від перцю кровообіг посилюється і в трахеї, бо розташована одразу за стравоходом. Дію спеції пом'якшує гречаний мед, що є у складі настоянки. Він — найкраще паливо для печінки. ­Запускається синтез білків та очищення ­крові. Доб­рим доповненням до настоянки є лікарська рослина буркун. Він розріджує кров, завдяки чому підвищується імунітет.

Зараз ви читаєте новину «Калина загущує кров». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі