вівторок, 17 жовтня 2023 16:21

Як знайти друзів після 40: чотири поради

Як знайти друзів після 40: чотири поради
Знайти друзів у 40 років: перші крокиФото: pinterest

Друг нам потрібен для спільного сміху, підтримки, відчуття належності до маленької крутої спільноти. Все це допомагає виробляти окситоцин, який робить нас щасливими.

Історія дружби у всіх різна. Ми дуже круто дружили, коли нам було за 20. Трохи віддалилися, коли нам стало під 30. А зараз ми просто дуже різні і нам вистачає просто вітати одна одну зі святами, каже nv медіапсихологиня Олена Любченко.

"І це ОК. Це нормально. Іноді дружба ніби вичерпується, бо життєві шляхи розходяться — але це не відміняє одного безперечного факту: нам всім потрібні друзі. І якщо у 20+ ми сходимося з людьми легко і, здається, назавжди, то з віком зближуватися стає важче", - каже Олена Любченко.

По-перше, на цю інвестицію не так багато часу. Бо швидко змінюються пріоритети: діти, родина, кар'єра, літні батьки, волонтерство. По-друге, у нас є певний досвід стосунків з людьми, і, буває, саме через цей досвід нам важко довіряти. А без довіри дружба сумнівна.

Де шукати друзів, коли вам за 40

Згадайте старих друзів і вийдіть на зв'язок

З великою ймовірністю їм, як і вам, бракує плідного спілкування. І у них, як і у вас, бракує часу на дружбу, якою вона була у вас двадцятирічних. Ви здивуєтеся, скільки спільного у вас буде — окрім спогадів.

Подорожуйте та доєднуйтеся до нових спільнот

Під час подорожей, як і під час участі у різних кружках, курсах, клубах тощо, у кожного з нас вмикається певний авантюризм, який дозволяє почуватися розкутіше серед незнайомих людей. Але ви ж там не випадково опинилися — у вас як мінімум спільне хобі. Тож придивіться до людей навколо.

Будьте чесними

Коли нам 20, ми часто пристосовуємося і опиняємося не у тій компанії. Типу, доєднуємося до тих, хто любить музику Nirvana, коли нам насправді подобається Pet Shop Boys. Вік дає нам перевагу обирати серцем і розумом — і бути там, де нам хочеться бути. І не розчаровуватися через нереалістичні очікування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Постійний тиск і лідерство: 6 ознак токсичної дружби

Практикуйте small talk

Іноді на дружбу дійсно бракує ресурсу і часу. Це нормально. Але ніхто не відміняв тепле спілкування з сусідом, який їде з вами у ліфті зранку. З собачником, який, як і ви, гуляє, поки все місто спить. Чарівні бабусі на базарі, пані поруч з вами в черзі до каси, батьки інших дітей на дитячому майданчику — нас оточують люди, і спілкування з ними може бути приємним і не обтяжливим.

Знайте: дружити, коли вам 40, крутіше, ніж до того. Ви не маєте космічних очікувань від іншої людини. Ви відверто спілкуєтеся і не замовчуєте думки, отже, здорової комунікації більше, а драм — менше. Ваш зв'язок глибший, ви вмієте підтримувати та піклуватися. І ви відчуваєте власні кордони — отже, вчасно і тактовно за потреби кажете "ні".

Людина, яка втратила близьких, відчуває величезний біль. Щоб не зробити гірше, маємо навчитися бути поряд, слухати, добирати слова та обіймати за потреби

Важливо бути тактовним і терплячим. Поважати людину та її бажання прожити горе по-своєму. А також не тиснути, не применшувати горя, не давати порад.
Зараз ви читаєте новину «Як знайти друзів після 40: чотири поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі