середа, 19 липня 2006 14:49

Легкий велосипед за 650 гривень

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Продавець Олександр Галицький на господарському ринку ”Петрівка” показує велосипед ”Океан” за 650 гривень
Продавець Олександр Галицький на господарському ринку ”Петрівка” показує велосипед ”Океан” за 650 гривень

31-річний киянин Сергій Домніков полюбляє велосипедні мандрівки. Чи не кожного вихідного освоює новий міський маршрут. Веломашину брав напрокат. Звичайно, хотілося б мати свій байк, розповідає він. Тим паче, що з наступного року столична влада обіцяє зробити велодоріжки і більше велостоянок.

Один день прокату велосипеда в столичному велоклубі "Партизан", на вулиці Протасів Яр, 23а, коштує 30–60 грн у будень, до 80 грн — у вихідний. Та ще й у заставу треба залишити документ або 2500 грн. А в разі аварії проблем не оберешся, каже Сергій.

Можна зібрати велосипед зі старих запчастин. Веломайстри беруть за це 200–300 грн. Та чоловік порахував: якщо додати вартість комплектуючих, грошей треба стільки ж, як на новий.

Його приятель, 38-річний Антон, два роки тому купив порівняно дешевий китайський "Океан Торнадо" за 700 грн. Пластикові педалі, обтягнуті залізом, і дюралюмінієва рама вважаються не дуже надійними. Але чоловік не нарікає. Досі ніяких проблем із великом не було. Та й Сергій кілька разів позичав у Антона "залізного коня".

— Якщо порівнювати з вітчизняними "Туристом" чи "Україною", наче зі старенького "Запорожця" пересідаєш на іномарку, — захоплено розповідає Домніков. — Він удвічі дорожчий за "Україну", яку продають за 230 гривень, зате набагато легший і більш маневрений. Має 21 швидкість, широкі шини.

Не дуже довіряючи якості велосипедів на стихійних ринках, вирішив прицінитися в спеціалізованій крамниці. У веломагазині фірми "МТБ-Україна", на вулиці Дегтярівській, 31, продають  голландські "Джайнти", зібрані в Китаї. Продавець-консультант Віктор Назарчук, 33 роки, показав кілька недорогих велосипедів. Вони підходять для прогулянок містом і заміських мандрівок. Найдешевший — "Джайнт-Кампус" — коштував 1200 грн. Та ще й крила, задній ліхтар і насос треба купувати окремо. А насос, який підійде для велосипедів будь-якого виробника, коштує 25–30 гривень.

Після 100 кілометрів пробігу треба робити техогляд

Навпроти універмагу "Дитячий світ", біля метро Дарниця, завжди багато продавців велосипедів. 31-річний Олександр Барахоєв порадив Сергієві купувати ровер із широкими шинами. На них можна мандрувати не тільки асфальтованою трасою, а й бездоріжжям, він легко йде по піску. А от щодо амортизаторів — краще вибирати модель із переднім пом"якшувачем. Бо задній "краде" швидкість.

Здебільшого покупці пана Олександра беруть недорогі велосипеди "Ардіс", які коштують 600–650 грн. Їх збирають у Києві, тож проблем із сервісним обслуговуванням не буде. Можливо, Сергій і повернувся б по цей велосипед, якби на господарському ринку біля метро Петрівка не побачив "Океан". Такий самий, як у товариша, ще й на 50 грн  дешевший.

Продавець Олександр Галицький, 43 роки, каже що цю модель беруть часто. Техніка надійна, хоч і китайська. Початківці, як правило, купують столичні "Ардіси", "Команчі" та азійські "Океани". А пізніше переходять на імпортні "Джайнти", "Меріду", "Гарі Фішери" чи "Спейшілізеди", які коштують від 1200 грн. Однак дорогі байки нерідко крадуть: місця, де є велостоянки, у Києві можна на пальцях перерахувати, зауважує Галицький.

Сергій вирішив їхати до себе на житломасив Райдужний новеньким велосипедом. Пан Олександр оглянув байк, щоб чоловік доїхав без пригод. Порекомендував після 100 км пробігу приїхати на техогляд. За цей час можуть розбовтатися кермо, розкрутитися деякі гвинтики або заїдатиме перемикач передач.

Ще один велосипед Сергій збирається купити 26-річній дружині Євгенії.


Скільки коштують велосипеди


 Фірма  модель  ціна, грн*
 "Гаррі Фішер"  "Маллет"
 4177
 "Трек"
 4400
 2777
 "Трек"
 3700  1807
 "Аркус"  віп-5001  2450
 "Унівега"  dx-спорт  1700
 "Ромет"
 класичний  560

*Ціни магазину "Велосвіт"

Фірмові велосипеди взимку дешевшають

— Фірмовий байк треба купувати взимку, — радить веломайстер магазину "Екстримстайл" на Глибочицькій, 36-річний Сергій на прізвисько Байконур. — У грудні-січні деякі моделі продають на 10–15 відсотків дешевше. Звичайно, це не наймодніші моделі, але їхні якість і довговічність гарантовані.
Ціна велосипеда залежить від комплектуючих, — пояснює Сергій. — Чим поважніша фірма, тим ретельніше вона тестує кожну деталь. Маловідомі компанії часто збирають велосипеди, зовні схожі на моделі відомих виробників. Однак із гіршого матеріалу. Буває, ставлять неопалений дюралюміній, який довго не служитиме.

Скільки коштує ремонт байка

Рихтування колеса в майстерні магазину "Екстримстайл" обійдеться в 10 грн при невеликій "вісімці", до 50 грн — коли погнутий жорсткий обід. Заміна каретки колеса коштує 15 грн. Нескладний ремонт перемикача швидкостей  — 10 грн. Стільки ж треба заплатити за заміну однієї гальмівної колодки.




Колеса-"краплі" вдвічі міцніші за звичайні


— Найкраще купувати велосипед із алюмінієвою рамою та з міцними колесами-"краплями" — радить 36-річний Євгеній Тичко, продавець-консультант львівського магазину "Велосвіт" (вул. Джерельна, 28). — Алюмінієва рама зручна тим, що на ній легко їхати, а "краплі" вдвічі міцніші від звичайних коліс. Якщо плануєте на новому ровері кататися по горах, вибирайте залізного коня з двома амортизаторами — переднім і заднім. Такий велосипед важчий, зате на ньому комфортно.

У "Велосвіті" пропонують дешеві й дорогі велосипеди: від 300 до 4177 грн. Найдешевша модель китайської фірми "Навігатор", найдорожча — німецький  "Гаррі Фішер". Продавці кажуть, що попитом користуються велосипеди американського виробництва "Трек", німецького "Унівега", польського "Ромет" та українського "Ардіс".

— Але зовсім дешевих велосипедів купувати не варто, — говорить Євгеній Тичко. — Вони скоро полетять. Придбайте ровер хоча б за 560 гривень.

У магазині "Велосвіт" клієнтам  безкоштовно ремонтують велосипеди перших два роки. Для цього власник має прийти зі своїм паспортом.


Олеся ПАСТЕРНАК

Зараз ви читаєте новину «Легкий велосипед за 650 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі