четвер, 17 листопада 2022 00:10

"Дров'яний котел — спокій і тепло без нервів"

Автор: WWW.VSEOTEPLE.RU
  Парове опалення самопливного типу складається з системи товстих металевих труб. Гаряча вода від котла підіймається до розширювального бака, звідти опускається до радіаторів і повертається назад
Парове опалення самопливного типу складається з системи товстих металевих труб. Гаряча вода від котла підіймається до розширювального бака, звідти опускається до радіаторів і повертається назад

Самопливне парове опалення працює без електрики

— Як ті кляті орки побили наші електростанції, в місті почалася паніка, — розповідає 57-річна Валентина Олійник з Умані Черкаської області. — Люди скуповують акумулятори, багатші гребуть генератори. Бо ж в усіх системи опалення потребують електрики, щоб насос ганяв воду. Без світла ще прожити можна, а в холоді взимку не протягнеш.

Валентина Олійник має в хаті систему опалення, незалежну від електрики. Твердопаливний котел нагріває воду, вона циркулює по системі за принципом самоплив: гаряча підіймається доверху в розширювальний бак, звідти надходить по трубах до радіаторів, далі — повертається до котла.

— Раніше така система була в усіх, — продовжує Валентина Пет­рівна. — По хатах йшли товсті металеві труби: спочатку ширші, далі вужчі й ще вужчі. Останніми роками люди вирізали їх, викидали, ставили тонкі пластикові, заштукатурювали їх у стіни. Замість старих чавунних радіаторів — тоненькі пласкі алюмінієві. Так гарніше, акуратніше. Але вода по тонких трубах сама не тече, її має ганяти електричний насос. Все було б ідеально, якби не той бункерний дід зі своїми ракетами.

Валентина Олійник розповідає про переваги незалежної системи опалення.

— По-перше, дров'яний котел спалює все, що я заготовлю, — пояснює. — Мені не важливо — є електрика чи нема, є газ чи нема, високий тиск у мережі чи ні, дорогий той газ чи дешевий. Дров, хмизу, кукурудзяного чи соняшникового бадилля завжди знайду за копійки. Як дорого, то можу безкоштовно в лісі гілля назбирати, лісники ще й подякують. Або найближчі посадки від хмизу почистити. Хто не ледачий, той за літо назбирає палива на всю зиму.

Другою перевагою називає незалежність системи від електрики.

— У котла немає всякої хитромудрої автоматики, яка потребує підключення до розетки. Вода по системі сама циркулює по товстих металевих трубах, — говорить Олійник. — Не треба купувати насос, підключати до нього акумулятор чи бензиновий генератор, щоб вода не зупинялася при відключеннях.

По-третє — це спокій і тепло без нервів. Бо з тими цінами на газ і електрику люди бояться включати котли, хати ледь-ледь прогрівають. Від того хворіють, стіни цвіллю вкриваються. Я ж вкинула оберемок акацієвих полін — і маю тепло до ранку.

І по-четверте — зараз нам усім треба бути свідомими. Просить Зеленський економити світло, то варто дотримуватися. А що ж мають робити ті, в кого електричні котли?

Твердопаливні котли універсального типу працюють на всіх видах твердого палива: вугіллі, дровах, хмизі, брикетах, пелетах, дров'яній щепі. Можна спалювати соняшникове та кукурудзяне лушпиння, качани, солому, бадилля, горіхові шкаралупи, залишки старих меблів.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

— Люди мають розуміти, що дива не буває, — каже 58-річний Петро Олійник, чоловік Валентини. — Два оберемки хмизу та три тюки соломи на зиму не вистачить.

Радить заготовляти всіх видів твердого палива.

— Кожне виконує свою функцію, — додає Петро Олійник. — Соломою зручно розпалювати, хмизом — протоплювати, осиковими полінами — випалювати з димаря смолу, акацієві поліна дають багато жару.

Зараз ви читаєте новину «"Дров'яний котел — спокій і тепло без нервів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі