Українці переходять на кольорову картоплю

Автор: ФОТО надав Анатолій Аршулік
  Голова сільськогосподарського кооперативу ”Волинська картопля” Анатолій Аршулік показує врожай сорту Коломбо. Його виростили на дослідній випробувальній ділянці
Голова сільськогосподарського кооперативу ”Волинська картопля” Анатолій Аршулік показує врожай сорту Коломбо. Його виростили на дослідній випробувальній ділянці

В національному реєстрі — 196 сортів картоплі. 85 із них — вітчизняні. Вони пристосованіші до наших умов, тому краще родять. Нові сорти варто обирати восени. Тоді посадковий матеріал дешевший і його вдосталь.

Звертають увагу на стійкість до механічних пошкоджень, смак і лежкість при зберіганні. Найкраще сортову картоплю купувати в інститутах або компаніях, що випробовують її на дослідних ділянках на різних типах ґрунтів. Посадковий матеріал продають із довідкою, що той не заражений хворобами. Картопля має бути не пошкоджена, з гладенькою шкіркою і відповідати характеристикам сорту. Новий починають розводити з однієї сотки. Для цього вистачить 30 кг бульб.

— Змінилися підходи до вирощування картоплі. Зросли вимоги до якості, — говорить Анатолій Аршулік, 69 років, голова сільсько­господарського кооперативу "Волинська картопля" в селі Забороль Луцького району Волинської області. — Люди кажуть, цьогоріч картопля не вродила. Все тому, що технології не дотримуються. Ми врожаєм задоволені. Маємо від 350 до 500 центнерів із гектара. Пробували різні сорти, але вже другий рік поспіль зупиняємося на Белларозі. Його досі не перевершив жоден інший. Урожай викопуємо без пошкоджень, добре зберігається і бульби смачні.

Хвалить картоплю Солоха із фіолетовим м'якушем та Хортицю — з червоним. Це сорти з інституту картоплярства України. Зараз стає популярна кольорова бульба — багато хто звертається до здорового способу життя.

— І це не примха українців. У Європі теж мода на яскраву картоплю. Що насиченіші кольори, то більше містить каротиноїдів. Вони захищають клітини людини від старіння. В таких бульбах мало крохмалю, але чимало клітковини.

На кольоровій шкірці також менше помітні вади — сліди парші, позеленіння або рани, завдані під час збирання.

— Із старих сортів непогана картопля Циганка. Має видовжені фіолетові бульби з білим м'якушем, — додає Аршулік.

Універсальні сорти для всіх природних зон України — Гурман, Кіммерія, Случ, Фантазія, Лабадія. Вони стійкі до високих температур і посухи. А ще до вірусів, нематоди, парші, раку й фітофторозу. Серед кольорових відзначилися фіолетова Солоха, Фонтана та червона Ред Скар­лет, Рудольф, Романо й Есмі.

Для смаження й запікання обирають сорти Повінь і Случ. А для супів і пюре — Скарбниця й Мирослава, бо добре розварюються.

— В нашому інституті нещодавно вивели врожайний сорт Княгиня. Для цього схрещували Белларозу та Слов'янку, — розповідає Микола Фурдига, 40 років, заступник директора Інституту картоплярства. — Княгиня підходить для всіх типів ґрунтів і для клімату всіх областей. Не вироджується 10 років.

Серед новинок відзначає сорт Меланія. В нього круглі рожеві плоди з кремовим м'якушем. Стійка до фітофторозу та стеблової нематоди. Невибаглива, не боїться посухи й виродження. Добре росте на будь-якому ґрунті. Ще одна новинка інституту — рожева продовгувата картопля Фотинія. Дає по 20 бульб із куща.

— Краще садити не 20 соток картоплі, а половину. Зате полити й отримати рясний урожай товарного виду. Тоді не будете горбатитися й падати з ніг, а отримаєте задоволення від вирощування, — додає Фурдига.

Зазвичай сортова картопля вироджується за п'ять років. Тоді треба купувати новий посадковий матеріал.

— Виродяться сорти чи ні — залежить від температури, яку картопля набирає впродовж сезону. Що більше накопичує тепла, то швидше це станеться, — каже Сергій Бородавко, 42 роки, керівник відділу продажів компанії "Торговий дім "Гермес". — Це можливо як за рік-два, так і за п'ять. Якщо літо було спекотне, а восени зібрали дрібну — картопля перегрілася в землі. Вже не придатна для вирощування наступного року, бо не порадує врожаєм.

Сортову картоплю не радить замочувати у препаратах від шкідників перед садінням. Краще обприскувати її протруйниками "Селест топ" і "Круїзер". Вони вбиватимуть дротяників, колорадських жуків, хрущів протягом 80 днів. Потім дія послаблюється, але цього вистачить, щоб стримати основні нашестя шкідників. Після такої обробки посадкову картоплю не можна розрізати.

Зараз ви читаєте новину «Українці переходять на кольорову картоплю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі