Французька дизайнерка Коко Шанель терпіти не могла вівсянку, але варила її смертельно хворому другові у Швейцарії. Рецепти вона брала з книги, але вносила в них свої поправки.
Вівсянку Коко варила з горіхами та згущеним молоком. Склянку вівсяних пластівців висипала в підсолену воду, доводила до кипіння і варила кілька хвилин. Далі додавала півсклянки вершків чи згущеного молока, за смаком сіль, цукор і ще варила кілька хвилин.
Перед подачею до столу вівсянку "від Коко" посипають корицею, прикрашають ядрами грецьких горіхів, шматочками груші й листям м"яти.
Киянка Олександра Степаненко, 27 років, варить вівсяну кашу на молоці з водою.
— Її називаю "вівсянкою по-домашньому", — усміхається Степаненко. — Страва поживна і трохи жирнувата, бо їм її з вершками.
Олександра каже, що рецепт цієї страви їй надіслала електронним листом подруга з Англії.
— Воду і домашнє молоко змішую в однакових пропорціях, — пояснює. У рідину вона додає трішки солі та цукру й доводить до кипіння. Постійно помішуючи, всипає вівсянку. Дивиться, аби не було грудок, і накриває кришкою. Як закипить, помішуючи варить 15 хв. і знімає з вогню. За 10 хв. подає до столу зі столовою ложкою жирних вершків чи збитої з цукром сметани.
Вівсянку з фруктами готує ранком 21-річна Олена Невідома зі столиці.
— Улітку та восени фрукти беру свіжі, узимку купую для вівсянки сухофрукти, — каже Олена. — Каша з фруктами — це ж смачно і корисно!
Пластівці Невідома заливає водою і ставить у мікрохвильову піч на 3 хв. Готову кашу солить, перемішує з цукром. Потім наверх її викладає почищені й порізані маленькими кубиками свіжі фрукти.
— Люблю з кисленьким лимоном, ківі, апельсином, бананом, а восени — з кисло-солодкими яблуками, грушами.
Сухофрукти ж Олена перемішує з сирими пластівцями. Потім заливає водою і ставить у мікрохвильовку:
— Інколи вівсянку посипаю ще різними горішками.
Киянка Анастасія Луговська перед приготуванням вівсяні пластівці смажить на вершковому маслі, доки підрум"яняться.
У вівсянку кидає корицю, терту цедру лимона, помиті родзинки і цукор. Кашу перемішує та заливає молоком чи окропом. Як закипить, забирає з плити. Пластівці швидко вбирають рідину.
— Із буденної вівсянки можна зробити святкову, — усміхається Луговська. — Щойно каша охолоне, додаю подрібнених горіхів і ліплю з неї кульки. Для краси обкачую їх у кокосовій стружці чи тертих вафлях.
Київський студент Тимофій, 19 років, вівсянку варить 5–6 хв.
— Перемішую її з маминим варенням — і снідаю, — каже. — Смачніше з медом, але його бачу дуже рідко.
Коментарі