— Мій чоловік — водій пасажирського автобуса. Часто мерзне, коли ламається пічка. Постійно грівся чаєм, на нормальний обід часу немає. Почала давати йому із собою гарячі супи в термосі. Щоранку готую свіжі. Знаю багато рецептів корисних страв на швидку руку, — розповідає 44-річна Людмила Головата з Полтави.
Картопляний суп готує за 20 хв.
— У трьох літрах води варю чотири середніх картоплини, цілу цибулину, потерту морквину. Через 15 хвилин вкидаю зелений горошок, вбиваю два яйця. Солю чайною ложкою солі. Перцю кидаю дрібку. У сильний мороз додаю пів чайної ложки червоного гострого перцю. Тоді юшка гарно зігріває. Картоплю можна потовкти, щоб було зручно пити з термоса, — каже жінка.
М'ясо для супу спочатку підсмажує.
— Найкорисніше м'ясо — яловичина та курка. Воно не жирне й ніжне, — продовжує господиня. — Суп на м'ясі найчастіше готую, коли чоловік у рейсі кілька днів. Він дуже ситний. Їсти його краще з миски. Такий суп смакує з макаронами.
10 хв. смажить на соняшниковій олії 300 г порізаної невеликими шматками яловичини. Додає мілко подрібнену цибулину й моркву соломкою. Варить 20 хв. у 3 л води. Кидає 100 г макаронів. Замість картоплі кладе баночку консервованої квасолі або 200 г капусти броколі. Варить ще 5 хв.
У молочний суп кидає зелений горошок.
— Це улюблений суп чоловіка. На дві порції 100 грамів порізаної картоплі варю в півлітра води. На сковорідці розтоплюю столову ложку вершкового масла. П'ять хвилин смажу порізану цибулю і зелений горошок. Додаю у воду з картоплею. Через сім хвилин вливаю півлітра молока і доводжу до кипіння.
Страва гарно смакує з грінками.
— Шматки хліба підсушую в духовці або на сковорідці. Чоловік додає їх у суп. Син — студент. Кілька разів і йому готувала молочну юшку. Полюбляє з підкопченими сосисками. Їх треба порізати і вкинути разом із молоком.
Овочевий бульйон варто їсти після свят
Під час новорічних свят організм переповнюється жирами. Йому треба дати відпочити. У цей час найкраще їсти овочеві супи.
— Легко засвоюється капуста броколі, цвітна, білокачанна, морква, картопля, горошок, консервована кукурудза. Всі ці овочі можна підсмажити до золотистого кольору на вершковому маслі. Додати сіль і чорний перець за смаком. Всипати паприку, кумин, куркуму. Залити водою і проварити 10–15 хвилин, — говорить Людмила Головата.
Коментарі