пʼятниця, 30 квітня 2010 02:17

Три тонни сміття назбирується на кухні за день

Автор: фото: Світлана ЦИБУЛЬСЬКА
  У турецькому готелі ”Топ капи” кухар готує тістечка до обіду. Начиняє їх заварним кремом
У турецькому готелі ”Топ капи” кухар готує тістечка до обіду. Начиняє їх заварним кремом

На кухню турецького готелю "Топ капи" в Анталії не пускають без одноразової шапки. Звідусіль доносяться сильні аромати. Щодня тут готують їсти для 1500–2400 тис. туристів, які мешкають у готелі. А близько ночі викидають відходи. Те, що можна ще раз використати — переробляють. За день на кухні назбирується 2,5–3 т сміття.

У відділенні, де миють посуд, тарілки проходять через 2-метровий конвеєр машини. Для склянок стоїть окремий прилад. За мийним приміщенням розташовані холодні кімнати для розбирання м"яса та риби. Продукти розморожують за три дні до приготування. Для кожного виду м"яса є окреме приміщення. При вході висить табличка з температурним режимом і умовами зберігання. У день на людину розраховані 500–600 г м"яса.

— Готуємо баранину, телятину, індичатину, курятину. Усе, крім свинини, — каже Уур Йіт, 42 роки, генеральний менеджер готелю. — Турки-мусульмани, а Коран забороняє їсти свинину.

У готелі популярне монгольське барбекю. Порізані м"ясо, овочі, морепродукти лежать на столі. Можна вибрати будь-які інгредієнти і запекти на величезній плиті.

Страви для сніданку, обіду та вечері готують у різних кімнатах. Об 11.00 нарізують сир, ковбасу та овочі на сніданок наступного дня. Нарізку складають на тарілки, накривають харчовою плівкою, ставлять на тацю і завозять у холодне приміщення.

Програма меню розрахована на 15 днів.

— Працівники кухні працюють у три зміни. Усього в нас 84 працівники і 10–15 практикантів. Кухар у Туреччині навчається у вищому навчальному закладі п"ять років. Шеф-кухар може отримувати декілька тисяч доларів. Персонал готелю харчується в окремому кафе.

У підвалі кухні розміщені склади. Перед кожною кімнатою табличка, де записані умови зберігання харчів. У приміщенні для фруктів стоять ящики з полуницею, апельсинами, ківі, кавунами. Усі складені під стелю.

— Продукти приймає шеф ресторану і санітарний інспектор. Маємо кожен день свіжі фрукти й овочі. Є постійний запас спиртного. У депо зберігаємо по 10 тисяч пляшок горілки "Смірнов".

У барі на пляжі смажать турецьку піту — пиріжки з начинкою. Тісто роблять із борошна і води. Жінка, що сидить біля низького круглого столу вправно розкочує тонкий лист тіста. Якщо його підняти, він просвічується. Кладе в середину начинку із вареної картоплі, потертого сиру і подрібненого шпинату. Складає тісто, приминає краї руками. Піту смажать на плиті, змащеній рослинною олією. За смаком вона нагадує чебуреки.

Зараз ви читаєте новину «Три тонни сміття назбирується на кухні за день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі