середа, 27 червня 2012 07:15

Сухі гриби мелють на кавомолці

Автор: фото: Мирослава Соколова
  Шеф-кухар Олег Білоус заливає світле пиво у сковорідку з підсмаженими цибулею та м’ясом
Шеф-кухар Олег Білоус заливає світле пиво у сковорідку з підсмаженими цибулею та м’ясом

Свинина в пиві — австрійська страва. Пиво там  "живе", швидко псується. Тому напій ллють у більшість страв.

— Уперше свинину в пиві приготував 15 років тому, — каже шеф-кухар київського ресторану "Чорне порося" Олег Білоус, 41 рік. — Почув, що пиво так розм'якчає м'ясо, що його можна мастити на хліб. Так і є, якщо м'ясо справжнє, вигодуване на природних харчах.

Олег розрізує на три частини 150 г свинячої вирізки. Відбиває, солить і перчить. Обкачує в борошні, злегка обсмажує в олії.

— Якщо м'ясо довго обробляти, усе корисне з нього випаровується. Воно стає жорстке. А борошно прилипає до нього й закриває капіляри, все корисне зберігається.

Обсмажене м'ясо викладає в миску, вкидає в сковорідку накраяну велику цибулину. Коли вона стає золотистою, повертає м'ясо, додає спеції та вливає 150 г пива. Тушкує на малому вогні хвилин 10. Сковорідку не накриває.

— Беру світле пиво, бо в ньому більше хмелю, солоду. Вони роблять м'ясо не тільки м'яким, а дають пікантний, злегка гіркуватий смак. Підсилює апетит. Можна влити пива й до курки, й до телятини.

М'ясо в пиві — самодостатня страва. Овочі до нього подають, як прикрасу. Найчастіше накраяний свіжий помідор, малосольні огірки. За гарнір смакує відварна картопля або спагеті.

— Якщо порівняти тушковане м'ясо у пиві, квасі та власному соку — для мене найкраще смакує в пиві. Тим, хто любить експериментувати, раджу додати до пива трохи змелених на кавомолці сухих грибів. Вони покращують смак і додадуть аромату. Але страва буде темнішою.

Свинину в пиві можна приготувати в горщику. У нього кладуть м'ясо, цибулю, моркву і заливають пивом. Тушкують на повільному вогні.

Рагу заливають томатним соком

Киянка Юлія Кулик, 21 рік, обсмажує накраяну свинину й кладе в каструлю з нарізаними кубиками двома кабачками, одним баклажаном. Може накришити капусти або вкинути кілька суцвіть цвітної. Моркву та цибулю підсмажує. Солить, перчить, вкидає лавровий лист. Виливає стакан томатного соку.

— Сік має виднітися, але щоб не покривав страву, бо вийде густий суп. Готую рагу на малому вогні. Інколи додаю подрібнений зубець-два часнику. У кінці насічену зелень.

Якщо є залишки вина, його теж вливає, але тоді менше дає соку.

 

Зараз ви читаєте новину «Сухі гриби мелють на кавомолці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі