вівторок, 09 жовтня 2007 19:57

Столовий буряк фарширують оселедцем

Немає нічого смачнішого за печені овочі, запевняє отець Петро з Миколаївської церкви, що в Новгороді-Сіверському на Чернігівщині:

— Добре помитий червоний буряк нарізаю товстими кружальцями, на деку збризкую олією й запікаю у духовці. Смачний і солодкий виходить.

Киянка Валентина Пугачова, 53 роки, зі столового буряка готує салат "Королівський". Змочує у теплій воді чорнослив, вибирає з розм"якшеного плоду кісточки й ріже маленькими шматочками. Варений буряк тре на крупній терці, додає перетертий часник і волоські горіхи.

— Горіхи треба покришити, але не надто дрібно. Вони повинні відчуватися в салаті, — веде Пугачова. — Салат заправляю майонезом. Можна перемішати з олією.

На салат "Шуба" Валентина радить нарізати овочі маленькими кубиками.

— Зараз багато різноманітних овочерізок продається, — веде далі киянка. — Можна швидко овочі нарізати. При цьому буряк не втрачатиме свій цілющий сік.

Якось у Пугачової був низький гемоглобін. Жінка готувала салати з сирим буряком. Перетирала його з морквою.

Терту моркву киянка Марина Степко, 33 роки, додає в бурякову ікру. Жінка натирає варений буряк, вичавлює сік і кладе до підсмажених на олії моркви й цибулі. Додає ложку оцту, щоб ікра зберегла насичений бордовий колір. Близько години тушкує у сковорідці під закритою кришкою, помішуючи кожні 5 хв.

Натертий овоч змішала з котлетним фаршем

— Поки ікра тушкується, обов"язково пробую, додаю за смаком солі й цукру, — ділиться висока  струнка Марина. — Бурякова ікра смачна з картопляним пюре, білим хлібом і грінками. За смаком нагадує смажені гриби.

У вихідні Марина готує червоні котлети. Варений буряк тре на дрібній терці, вичавлює сік, додає кілька яєць і дрібку солі. З добре вимішаного фаршу формує маленькі котлети, обмочує в борошні і смажить на олії.

— На свій день народження готувала з буряка "Гранатовий браслет" і салат "Вітамінний". Один бурячок залишився, — веде далі Степко. — Я вирішила його десь використати. Дрібно натерла, додала до котлетного фаршу і просмажила. То у мене на святковому столі було два види котлет. Першими гості з"їли з буряком.

Киянка Ганна Турок, 41 рік, столовий буряк фарширує рисом і м"ясом із засмажкою. Холодний варений овоч подає з оселедцем і майонезом. Для страви жінка купує невеликі круглі буряки.

— Щоб варений буряк добре чистився й був гладеньким, швидко зливаю з нього окріп і ставлю під проточну холодну воду, — каже Ганна Павлівна. — Овоч чищу, ложкою обережно вирізаю серединку. Половину бурячків начиняю посмаженим свинячим фаршем, змішаним із вареним рисом і засмажкою. У духовці запікаю не довше 20 хвилин.

Половину буряків Турок фарширує оселедцем. Філе риби ріже шматочками, змішує з майонезом і дрібно порізаною цибулею. У фарш додає подрібнений буряк. Зовні овоч прикрашає майонезом і зеленню.




Що треба для салату "Вітамінний"

Перший шар — терта сира морквина, другий — подрібнені волоські горіхи, третій — натертий "Російський" сир, четвертий — майонез із часником, п"ятий — тертий буряк, шостий — подрібнений чорнослив. Кожен шар змащують майонезом.

Зараз ви читаєте новину «Столовий буряк фарширують оселедцем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі