Немає нічого смачнішого за печені овочі, запевняє отець Петро з Миколаївської церкви, що в Новгороді-Сіверському на Чернігівщині:
— Добре помитий червоний буряк нарізаю товстими кружальцями, на деку збризкую олією й запікаю у духовці. Смачний і солодкий виходить.
Киянка Валентина Пугачова, 53 роки, зі столового буряка готує салат "Королівський". Змочує у теплій воді чорнослив, вибирає з розм"якшеного плоду кісточки й ріже маленькими шматочками. Варений буряк тре на крупній терці, додає перетертий часник і волоські горіхи.
— Горіхи треба покришити, але не надто дрібно. Вони повинні відчуватися в салаті, — веде Пугачова. — Салат заправляю майонезом. Можна перемішати з олією.
На салат "Шуба" Валентина радить нарізати овочі маленькими кубиками.
— Зараз багато різноманітних овочерізок продається, — веде далі киянка. — Можна швидко овочі нарізати. При цьому буряк не втрачатиме свій цілющий сік.
Якось у Пугачової був низький гемоглобін. Жінка готувала салати з сирим буряком. Перетирала його з морквою.
Терту моркву киянка Марина Степко, 33 роки, додає в бурякову ікру. Жінка натирає варений буряк, вичавлює сік і кладе до підсмажених на олії моркви й цибулі. Додає ложку оцту, щоб ікра зберегла насичений бордовий колір. Близько години тушкує у сковорідці під закритою кришкою, помішуючи кожні 5 хв.
Натертий овоч змішала з котлетним фаршем
— Поки ікра тушкується, обов"язково пробую, додаю за смаком солі й цукру, — ділиться висока струнка Марина. — Бурякова ікра смачна з картопляним пюре, білим хлібом і грінками. За смаком нагадує смажені гриби.
У вихідні Марина готує червоні котлети. Варений буряк тре на дрібній терці, вичавлює сік, додає кілька яєць і дрібку солі. З добре вимішаного фаршу формує маленькі котлети, обмочує в борошні і смажить на олії.
— На свій день народження готувала з буряка "Гранатовий браслет" і салат "Вітамінний". Один бурячок залишився, — веде далі Степко. — Я вирішила його десь використати. Дрібно натерла, додала до котлетного фаршу і просмажила. То у мене на святковому столі було два види котлет. Першими гості з"їли з буряком.
Киянка Ганна Турок, 41 рік, столовий буряк фарширує рисом і м"ясом із засмажкою. Холодний варений овоч подає з оселедцем і майонезом. Для страви жінка купує невеликі круглі буряки.
— Щоб варений буряк добре чистився й був гладеньким, швидко зливаю з нього окріп і ставлю під проточну холодну воду, — каже Ганна Павлівна. — Овоч чищу, ложкою обережно вирізаю серединку. Половину бурячків начиняю посмаженим свинячим фаршем, змішаним із вареним рисом і засмажкою. У духовці запікаю не довше 20 хвилин.
Половину буряків Турок фарширує оселедцем. Філе риби ріже шматочками, змішує з майонезом і дрібно порізаною цибулею. У фарш додає подрібнений буряк. Зовні овоч прикрашає майонезом і зеленню.
Перший шар — терта сира морквина, другий — подрібнені волоські горіхи, третій — натертий "Російський" сир, четвертий — майонез із часником, п"ятий — тертий буряк, шостий — подрібнений чорнослив. Кожен шар змащують майонезом.
Коментарі