— Найбільше люблю готувати із сезонних овочів, — каже 54-річна Катерина Демиденко з Чернігова — Саме час для легких салатів із редиски та зелені. Знаю багато рецептів, але мої два найулюбленіші — з сиром, домашніми грінками й заправлений гірчичним соусом. Ці салати смачні й легкі у приготуванні.
Бере по 150 г твердого сиру двох сортів. Нарізає дрібною соломкою і викладає у глибоку посудину.
— Один свіжий огірок середньої величини і 50 грамів редиски мию під проточною водою. Шкірку з огірка не знімаю. Натираю редиску й огірок на корейській тертці. Якщо немає такої, можна дрібно нарізати соломкою. Беру один малосольний огірок і нарізаю малими кубиками. Кришу пучок кропу та зеленої цибулі. Висипаю до посудини з сиром, — продовжує.
Для приготування заправки змішує 1 ст. л. яблучного чи виноградного оцту, 1 ст. л. лимонного соку, 3 ч. л. гірчиці. Перемішує все виделкою.
— Додаю до заправки 3 столові ложки рафінованої рослинної олії та ложку сметани. Найкраще брати домашню. Посипаю дрібкою меленого чорного перцю і вкидаю дві гілочки подрібненої зеленої цибулі. Заправляю перед подачею на стіл. Трішки солю й перемішую всі інгредієнти. Добре смакує з відварним рисом або лавашем.
— Для наступного салату готую домашні грінки.
Дві скибки білого хліба нарізаю на кубики однакової величини. Підсушую їх у духовці чи на сковороді. Постійно помішую, щоб не підгоріли. Промиваю пучок листя салату й залишаю на паперовому рушнику, щоб зійшла вода. Беру п'ять редисок і вісім помідорів черрі, промиваю їх. Можна взяти один помідор середньої величини. Редиску нарізаю на дрібні кільця, а черрі — на четвертинки.
Відварює п'ять-сім перепелиних яєць і розрізає пополовині. На широку плоску тарілку викладає листя салату. Зверху — помідори черрі, шматочки редиски і яйця. Нарізає 100–150 г сиру фета кубиками, додає в салат. Посипає грінками.
— Для заправки розмішую 2 столові ложки оливкової олії і чайну ложку лимонного соку. Додаю малий пучок подрібненого кропу і петрушки. Солю і перчу за смаком. Поливаю салат заправкою і одразу подаю на стіл. Інакше грінки розмокнуть, а овочі пустять сік. Такий салат смакує з м'ясними стравами.
Коментарі