понеділок, 16 липня 2012 06:45

Рапан їдять із часником

Автор: фото з сайта www.aleksandrbelkovich.com
  Зварених у мушлях рапан витягають виделкою, чистять від нутрощів. Біле м’ясо та печінку смажать з овочами, додають до салатів
Зварених у мушлях рапан витягають виделкою, чистять від нутрощів. Біле м’ясо та печінку смажать з овочами, додають до салатів

Киянин Олексій Осавуленко, 41 рік, щороку їздить відпочивати на узбережжя Криму. Аби заощадити на житлі, ставить намет на пляжі чи подвір'ї господаря поблизу моря.

— У їжі невибагливий, але маю слабкість — морепродукти. За стільки років навчився ловити креветок, пірнати по мідії та рапани. Місцеві показали, як їх готувати. За два тижні на морі з'їдаю, мабуть, із відро молюсків. Як зустрічаю на пляжі таких самих дикунів, розказую, що робити із дарами моря.

Молюски водяться на глибині від 3 м. Ловити їх заборонено. Але місцеві не зважають і торгують шашликами із рапан та мідій на пляжах.

— Щоб зварити по-скорому, рапан із ракушками кидаю в каструлю з кип'ятком. За 2 хвилини дістаю. Молюски виглядають, як рогалики. Рапани поїдають мідій, тому варені зі шлунком та кишками мають неприємний запах. Зі щойно зловлених молюсків м'ясо витягаю пальцем, запихаючи його в отвір під панциром. Потім треба дістати шлунок і вирізати печінку, пошкрябати чорний наліт на нозі. Залишається передня частина, біла м'якоть. Її солю, смажу з цибулею та морквою у рафінованій олії. Можна покришити помідорів, бо морепродукти люблять кислоту. Якщо додати вареного рису, вийде плов.

Смакують приперчені, з часником. Також тушкують із покришеним болгарським перцем або засмажують із цвітною капустою чи грибами.

— Якщо є доступ до холодильника, ракушки добре спочатку кинути в морозилку. На півдні часто можна купити їх замороженими. Тоді рапан легко чистити від нутрощів та чорної плівки. Запаху й присмаку не буде, можна відразу проварювати чи смажити. Не збирайте дрібних рапан — вони надто жорсткі. Після шторму всередині буде пісок. Вимити його неможливо, скрипітиме на зубах. Не купуйте, якщо мушля незакрита — такий молюск уже зіпсований.

Найпопулярніші салати з рапан. Відварених протягом 15 хв. ріжуть смужками, поливають соєвим соусом. Порізану півкільцями цибулину заливають столовою ложкою оцту, додають 0,5 ч. л. цукру. За півгодини рапани і цибулю відціджують, змішують із покришеними двома солодкими помідорами, болгарським перцем та вареним яйцем. Салат змащують майонезом, притрушують зеленою цибулею. Також відварених рапан додають до олів'є замість м'яса. Молюски смакують у салатах із маринованими печерицями і свіжими огірками.

Відбивні поливають лимонним соком

Ірина Афанасьєва, 56 років, живе у приватному секторі Феодосії. Гараж та частину подвір'я облаштувала для відпочивальників. Купує у сусідів молюсків і готує їх квартирантам на обід.

— За тарілку супу з мідіями, креветками і рапанами беру 20 гривень. Спочатку їх заморожую, на другий день відтаюю і чищу, кидаю в окріп до провареної картоплі та пшона. Додаю лавровий лист і укроп. Хоч і просто, але дуже смачно.

На друге робить відбивні. Почищену ногу рапани розрізає "книжкою", вимочує у воді з лимонним соком. Потім витирає, злегка відбиває, 10 хв. тримає у соєвому соусі. Вмочує у збите із дрібкою чорного перцю яйце. Смажить на сильному вогні. Охололі відбивні щедро поливає лимонним соком і подає до столу. Страва коштує 35 грн за шість рапан.

 

Зараз ви читаєте новину «Рапан їдять із часником». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі