пʼятниця, 17 серпня 2012 05:30

Перець закривають із кінзою та кропом

Автор: фото з сайта www.fotki.yandex.ru
  Маринований з олією, медом і зеленню болгарський перець смакує як гостра закуска. Його також консервують у томатному соку з аспірином
Маринований з олією, медом і зеленню болгарський перець смакує як гостра закуска. Його також консервують у томатному соку з аспірином

Тернопілька Ірина Цимбалюк, 56 років, заготовлює на зиму понад сотню банок консервації. Роздає старим батькам, синові з невісткою, сестрі в Київ.

— Старші вже не мають сили в руках із банками возитися, та й тиск не дає стояти біля плити, — розповідає. — Молодим не до того, працюють, а їсти щось овочеве зимою треба. Сестра просто ледача, звикла закрутки по родичах брати. То накуповую овочі мішками і через день закатую за різними рецептами. Під весну вже не так вітамінів хочеться, як на столі є мариновані помідори, перець чи баклажанна ікра.

Купує 5 кг м'ясистого болгарського перцю. Обирає червоний і жовтий. Миє і чистить від перетинок, ріже начетверо. У 10-літровій каструлі із нержавійки кип'ятить 3 л води, додає по склянці 9% оцту та олії, 100 г меду. Також — дві столові ложки солі, по п'ять горошин чорного та духмяного перцю. Кидає 12 зубців часнику, три лаврові листки.

— Коли маринад закипає, закладаю поступово перець, щоб був покритий. Варю на середньому вогні 10 хвилин. Цього достатньо. Як довше — розвариться. Тоді виключаю вогонь і розкладаю перець у пропарені банки. Беру чотири літровки. Заливаю маринадом під горло і закатую. Перевертаю догори дном, замотую рушником і тримаю, доки не охолонуть.

Для чоловічої закуски робить гостріший маринад. На 5 кг перцю бере 300 г часнику, по 100 г зелені петрушки та кінзи. У 1,5 л води розчиняє 120 г солі, 250 г цукру. Додає склянку олії, п'ять лаврових листків, 12 горошин духмяного перцю.

— У розсіл даю перець без часнику. Доки 10 хвилин вариться, парю банки. Треба вісім півлітровок. Складаю в них перець шарами з часником і покришеною зеленню. Тоді в маринад доливаю склянку 9-відсоткового оцту, закип'ячую і — в банки. Накриваю кришками і стерилізую 20 хвилин. Закатую і тримаю перевернутими. Чимось накриваю.

За вірменським рецептом на 5 кг перцю бере вполовину менше помідорів. Також — кріп, базилік, петрушку, стручок гіркого перцю. По півсклянки оцту та олії, 100 г часнику, лавровий лист, перець горошком.

— Помідори пропускаю через м'ясорубку і варю 40 хвилин. Додаю оцет, три столові ложки цукру, олію та спеції. Варю ще 20 хвилин і вкидаю порізаний солодкий перець. Тримаю на вогні ще стільки само, додаю порізані зелень і часник. За 10 хвилин кришу таблетку аспірину і закриваю закуску в пропарені банки. Стерилізувати не треба.

Зараз ви читаєте новину «Перець закривають із кінзою та кропом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі