вівторок, 03 січня 2006 19:02

На новорічному столі має бути Сніговик

 

Клавдія Олійник, 40 років, на Новий рік готує апетитних сніговиків та кумедні бутерброди, які називає "сімейними обличчями". На свято всі в родині отримують власну мордочку-двійника.

— Їх нескладно приготувати, — каже вона. — Головне — навчитися фантазувати з овочами.

Клавдія Миколаївна бере багет, нарізає його на маленькі скибочки. Кожну намащує маслом і плавленим сирком. Дістає з холодильника овочі. З моркви робить носики та волосся, з помідора — роти, з огірка — вії та чуби. Кукурудза заміняє бороду, а чорний перець і гвоздика — очі. За мить звичайні бутерброди перетворилися на маленьких монстрів.

За мить звичайні бутерброди перетворилися на маленьких монстрів

На новорічний стіл Клавдія Миколаївна порадила також "наліпити" сніговиків.

— Це наша сімейна традиція, — каже жінка. — Готую сніговиків двох видів: солодкі та солоні.

Круто зварені чотири яйця подрібнити ножем. Перемолоти на м"ясорубці 400 г домашнього сиру, додати чотири столові ложки сметани, а також сіль та перець. Все добре перемішати. Щоб сніговики гарно "ліпилися", треба поставити на півгодини у холодильник.

Із охолодженої маси пані Клавдія сформувала по три маленькі, середні та великі кульки. Все у неї виходило легко і вправно. Я теж спробувала. І в мене вийшло, щоправда, перша ледве чи була схожа на кульку. От що значить досвід — Клавдія Миколаївна працює кухарем у шкільній їдальні.

Кожну кульку жінка обкачує у кокосій стружці. З горошинок чорного перцю зробила очі та ґудзики, з моркви — ніс, з помідора — рот, з огірка — капелюшок,  який прикрасила зеленою гілочкою. А руки сніговика замінили шпажки з морквою та зеленню.

"Чудики" додадуть настрою дітям і дорослим. А цей схожий на вас!

Щоб приготувати солодких сніговиків, потрібне справжнє дріжджове тісто. Клавдія Миколаївна використовувала маленькі магазинні булочки з вишнею та кекси з персиковим джемом. Обережно надрізала ножем краї, щоб надати округлої форми. Окремо приготувала глазур. Збила міксером три яєчних білки з цукром, для смаку додала ваніль. Двох сніговиків зверху полила глазур"ю, обережно підправляючи помадку лопаткою. Доки вони не висохли, швиденько з родзинок зробила очі, ґудзики, із фруктів — ніс та рот. Із солодким сніговиком Клавдія Миколаївна довго морочилася. Білки збилися погано. Ще одна біда — кілька разів прилаштовувала ніс з кураги, а він не тримався. Тоді жінка вирізала гостренький з моркви і вставила.

Насамкінець, обережно вишикувала на посипаному кокосовою стружкою підносі "наліплених" сніговичків, а спереду виклала "мордочки бутербродів". Це виглядало досить кумедно.

— Ці "чудики" додадуть настрою і дітям, і дорослим! А цей схожий на вас! —  сказала жінка, — знаєте, шкода іноді їх їсти, бо наче живі.

Зараз ви читаєте новину «На новорічному столі має бути Сніговик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі