середа, 29 грудня 2010 06:30

На 100 гривень можна накрити стіл із восьми страв

Автор: фото: Олена МАРЧЕНКО
  В Умані на Черкащині продають вино на розлив
В Умані на Черкащині продають вино на розлив

"На новий рік відклала 2 тисячі тільки на страви, — каже 26-річна Юлія. Вона живе у столиці з чоловіком і сином. Показує пакет із покупками. — Узяла масла, 300 грамів ковбаси, серветки, хліб — сотні як не було. За ці гроші зараз нічого не купиш. Хіба що ковбасу брати по 30 гривень і плавлений сир".

"ГПУ" пробує відсвяткувати Новий рік на 100 грн.

Варіант перший — сімейний. Готуємо свято на двох дорослих і дитину.

Із 5-річною дочкою починаємо з прикрас. Купили набір кольорового картону та тюбик клею. Наробили ліхтариків, сніжинок, тваринок-орігамі. Дочка аж у долоні плескала від захвату, коли прикрашали квартиру.

Наступний пункт у списку — продукти. Їдемо на базар. На Новий рік має бути шампанське. У центрі міста є кіоск із винами на розлив.

— Перед новим роком сидр добре беруть, бо шампанське — це той же сидр, тільки газірований, — погоджуємося на пропозицію продавщиці й беремо півлітра за 8 грн.

Від свинини відмовляємося — дорого. Якщо курку запекти в духовці — буде чудова м'ясна страва. Ще купуємо — 2 кг картоплі, капустину. Частину для гарніру, з решти вийдуть картопляні зрази.

Буряки, моркву, цибулю, філе оселедця — для салату "шуба". Купуємо майонез "Щедрий вечір" — на нього акційна ціна. Із решти овочів приготуємо салат із моркви, пачки сухої "Мівіни" та майонезу. Таку пасту можна намастити на грінки. Яйця нафаршируємо курячою печінкою. Її треба зовсім не багато. Останній штрих — шоколадка під шампанське. Усього вийде вісім страв.

На 100 грн реально накрити добрий стіл і на вісім осіб, вважає уманка 51-річна Алла Діхтяр. Пропонує зробити величезну порцію олів'є. Можна вкластися в 25 грн. Овочі коштують небагато, замість ковбаси — сушені гриби. 250 г розваряться — вийде чимала гірка. Банку найдешевшого майонезу на 1 л можна знайти за 9 грн.

Із м'яса найвигідніше взяти свинячу щоку.

— Тут і м'яса трошки є, і сала, — каже продавець на ринку. — Запечете в духовці, як рулет. Кілограм — 30 гривень.

Найдешевший шпротний паштет коштує 6 грн, а буханець нарізного хліба — 4 грн.

На велику компанію треба взяти 2 кг картоплі. Зварити чи стушкувати, насмажити дерунів.

— Ще одна чудова страва — налисники, — каже Алла Миколаївна. — Із 2 літрів молока та пари склянок борошна їх вийде багато. Традиційно начиняють сиром чи м'ясом. Але у млинець можна замотати будь-що. Наприклад, тушковану капусту.

Сподобаються гостям і обсмажені бублики з начинкою. Сушки вмочують в олію, напихають у дірку курячу печінку, обвалюють у борошні та смажать.

На все це піде 100 грн. Але на випивку вже не стане.

— Хочу зробити вечірку в українському стилі, — каже уманка Ірина Гончарук, 24 роки. Накриває стіл на чотирьох. — Маю вишивані серветки під посуд. Обереги з колосків почепила на ялинку. Зустрічатимемо новий рік у вишиванках.

На стіл Ірина подасть картоплю з грибами, запечену в горщиках.

— Кілограм шампіньйонів беру по 12 гривень, — розказує. — У нас багато хто вирощує по селах, здають у супермаркети. Лишаються не дуже гарні на вигляд, їх продають дешевше.

Із м'ясного буде півкілограма смажених ребер. Із салатів — квашена капуста. Господиня ще планує голубці з соєвим м'ясом. Під українські страви, каже, візьме пляшку горілки.

— Ну куди до реберець і тушкованої картоплі вино?

— До свята треба ретельно прорахувати, що буде на столі. І купувати строго по списку, — радить черкасець Андрій Богатирьов, 37 років, директор ресторану "Адмірал". — Стіл можна накрити на будь-який гаманець. Продукти зараз є і дорогі, й дешеві. Скажімо, можна купити м'ясо, а можна делікатеси. Деякі продукти варто замінити дешевшими — овочами, салом. Ті ж млинці можна подати з ікрою, креветками, дорогими соусами, а можна з овочами, які є під рукою.

Сімейний варіант

Прикраси для квартири (картон і клей) — 7,5 грн

Курка — 25 грн

Картопля — 8 грн

Капуста — 5 грн

Буряк, морква — 10 грн

Майонез — 8 грн

Філе оселедця — 6 грн

Яйця — 7,5 грн

Куряча печінка — 3 грн

"Мівіна" — 0,8 грн

Сидр — 8 грн

Шоколад — 9 грн

Усього: 97,8 грн

Вечірка в українському стилі

Картопля — 8 грн

Гриби — 12 грн

Свинячі ребра — 30 грн

Квашена капуста — 7 грн

Яйця — 7,5 грн

Капуста — 6 грн

Соєве м'ясо — 12 грн

Горілка — 20 грн

Усього: 102,5 грн

Велика компанія

Морква — 2 грн

Горошок — 4 грн

Сушені гриби — 12 грн

Майонез — 7 грн

Свиняча щока — 28 грн

Хліб — 4 грн

Шпротний паштет — 6 грн

Картопля — 8 грн

Борошно — 5 грн

Молоко — 10 грн

Капуста — 6 грн

Бублики — 4 грн

Печінка — 5 грн

Усього: 101 грн

Зараз ви читаєте новину «На 100 гривень можна накрити стіл із восьми страв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі