Рівненець Василь Ковбаса, 52 роки, робить медовуху зі спеціями.
— Розчиняю 5 літрів меду у відрі води. Кип'ячу на слабкому вогні. Розмішую, щоб мед не пригорів. Коли перестає пінитися, опускаю в каструлю марлеву торбинку з шишками хмелю. Набираю їх неповний стакан. Якщо більше, медовуха стане терпка. Розмішую, знімаю з вогню і накриваю кришкою.
Розчиняє в солодкій воді пачку хлібних дріжджів. Виливає у ледь теплий мед. Додає столову ложку кориці, чайну гвоздики, вдвічі менше кардамону. Залишає бродити під кришкою при кімнатній температурі.
— Щоб не пити оцет, треба перекрити доступ кисню.
За тиждень виймає хміль і розливає через фільтр у скляні пляшки.
— Трохи не доливаю до верху. Міцно закручую кришки і ставлю в холодний погріб. Через два дні випускаю повітря, щоб знизити тиск. За тиждень медовуха готова.
Коментарі