пʼятниця, 20 травня 2011 00:30

Марина Павленко заливає чорнослив вершками з коньяком

Автор: фото: Ірина Патлатюк
  Оксана Павленко з Умані тримає страви, які приготувала її мати, письменниця Марина Павленко. Із домашнього сиру вона зробила мишей та їжака. Прикрасила їх чорносливом, горіхами, соняшниковим насінням
Оксана Павленко з Умані тримає страви, які приготувала її мати, письменниця Марина Павленко. Із домашнього сиру вона зробила мишей та їжака. Прикрасила їх чорносливом, горіхами, соняшниковим насінням

Дитяча письменниця Марина Павленко, 38 років, готує десерти для своїх доньок Оксани та Ольги. Мешкає родина в Умані на Черкащині. Кухня у них невелика. На столі — домашній сир, сметана, соняшникове насіння, чорнослив.

Марина запрошує на кухню. За столом сидить Оксана і перебирає ядра волоських горіхів.

— Дівчатка, ще коли менші були, не любили їсти домашній сир, — розповідає мати. Бере піалку з сиром. — Аби їх заохотити, я робила солодку сирну масу і вигадувала з неї різних динозаврів, мишей, їжаків. Прикрашала їх горіхами та чорносливом.

Бере 300 г сиру, додає до нього три-чотири ложки вишневого варення, стільки ж сметани і жменю розпарених родзинок. Усе перемішує і виробляє фігури.

— З цього сиру вийдуть троє звіряток. Очі їм можна зробити із родзинок. Одну фігуру прикрасимо соняшниковим насінням — буде їжак. Мишу обкладемо ядрами горіхів, іншу — чорносливом. Тарілка має бути зеленого кольору. Це галявина.

Залишилося ще трохи сиру, тож Марина вирішує начинити ним листя салати. За кілька хвилин "конвертики" готові.

— Страва дуже корисна. Потрібні пучок листя салату та пучок кропу, зубчик часнику, дві ложки майонезу, можна сметани. Кріп та часник порізати, додати в сир. За смаком посолити і поперчити. Можна додати ще спецій, найкраще імбиру. Все перемішати і начинити листя.

На кілька хвилин Марина Павленко заливає окропом чорнослив. Виймає кісточки та начиняє його волоськими горіхами. Усе складає на тарілку в один чи кілька шарів. Потім заливає вершками, збитими з цукром чи цукровою пудрою.

— У вершки можна додати трохи коньяку. Зверху прикрасити тертим шоколадом. Десерт ставлю на пару годин у холодильник. Моя бабуся теж за таким рецептом робила.

Фірмовий торт письменниці — "Чорно-білий принц".

— Для коржів змішую склянку цукру з двома столовими ложками какао. Збиваю все це з одним яйцем, додаю склянку сметани, чайну ложку соди, дві склянки борошна. Перемащую кремом зі сметани, збитої з цукром. А коли коржі добре просякнуть, перекладаю ще шаром чорносливу. Зверху покриваю помадкою. Для неї кип'ячу ложку какао, цукру, півсклянки сметани. Як трохи охолоне, даю небагато масла.

На помадку Марина викладає візерунок із масла, збитого з цукром.

— Збивати краще ручним міксером або на маленькій швидкості. Не зашкодить пару ложок коньяку. Викладаю крем кондитерським шприцом, швидко, доки він не застиг.

Зараз ви читаєте новину «Марина Павленко заливає чорнослив вершками з коньяком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі