понеділок, 14 липня 2008 15:11

Курятину з печерицями подають у кошику з гарбуза

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Киянин Микола Дичка на ”Чікенфесті” залюбки смакував курятиною. Найбільше чоловіку подобається м’ясо, смажене на грилі
Киянин Микола Дичка на ”Чікенфесті” залюбки смакував курятиною. Найбільше чоловіку подобається м’ясо, смажене на грилі

Пікнік просто неба "Чікенфест" у столичному "Експоцентрі України" вдруге провела торгова марка "Наша Ряба". Кияни прийшли сім"ями поїсти курятини й подивитися концерт, прихопивши із собою килимки.

Пахне димом і смаженими шашликами.

— Прикинь — м"ясо на шару! — двоє підлітків у потертих джинсах біля торгового намету роздивляються цінники.

Там продають поштучно смажений курячий шашлик із філе. Чималий шматок грамів на 50 зі скибкою білого або чорного хліба коштує 3 грн. Апетитних курячих крил на 5 грн давали два. Хлопці купують по три шматки шашлика кожен і йдуть під сцену слухати гурт "Друга ріка", який виступає на святі. Весь майданчик перед сценою і з боків під деревами всіяний сидячими на траві компаніями. Майже біля кожного одноразова миска зі смаженою на грилі курятиною.

На фестивалі показують, що святкового можна приготувати з м"яса птиці. Майстер-класи проводить кухар-аргентинець Антоніо Руїз, 53 роки, з ресторану "Ранчо Ель Ґаучо". На ньому червоний фартух і краватка, схожа на піонерську. Шеф-кухар по черзі готує п"ять страв із курятини.

— Курячу грудинку зроблю з апельсиновим соусом, а страву "Ноєв ковчег" — з курячих сердець, креветок, коньяку, — ділиться Антоніо. — Наостанок приготую курячі крильця-барбекю з ароматом диму й цілу курку-гриль у лимонному соусі.

Я придумав! Назвіть "Корзина любви"

Для наступної страви Руїз нарізає дрібними кубиками куряче філе та пластинками печериці. На широкій пласкій тарілці вже стоїть фігурно вирізаний кошик із гарбуза. Краї тарелі Антоніо прикрашає шматочками апельсинів, червоним солодким перцем, біло-зеленими трояндами з тонких смужок огірка.

— Гриби й курятину смажать із білою цибулею, — каже помічниця кухаря 16-річна Інга Таринська в білій бейсболці з намальованим курчам. Вона подає Антоніо склянки з вершками й віскі.

Середину гарбузового кошика шеф-кухар наповнює смаженими печерицями, кубиками курячої грудинки у білому соусі. Каже, що цій страві назву ще не придумав.

— Я придумав! — вигукує з натовпу чоловік у бейсболці та спортивних шортах. — Назвіть "Корзина любви"!

На масовому пікніку з"їли до 10 тонн курятини.

Філе панірують у пластинках мигдалю

Киянка Ірина Бондаренко, 20 років, купила велику ілюстровану книжку рецептів від "Нашої Ряби". Наступного дня удома приготувала куряче філе з мигдалем і картоплею за рецептом співачки Анни Сєдокової.
— На кольоровій фотографії у книзі виглядає дуже апетитно, — ділиться Ірина, висока худа жінка з довгим чорним волоссям. — Вийшло теж смачно, але трохи по-іншому виглядало.
Під проточною холодною водою Ірина миє філе, розрізає на чималі шматки, підсушує, солить і посипає чорним меленим перцем. Доки м"ясо маринується, в тарілку вичавлює сік із одного лимона. В іншому посуді збиває яйце. В окремі миски насипає борошно та пластинки мигдальних горіхів.
— Спочатку вмочую філе у лимонний сік, потім — у борошно, збите яйце й мигдаль, — веде далі Бондаренко та кладе шматочки на пательню з олією. — Смажити варто на маленькому вогні хвилин із десять, аби м"ясо добре просмажилося й не згорів мигдаль.
Киянка не радить накривати пательню кришкою. Курятина мусить мати хрустку скоринку.
— За рецептом співачки Сєдокової, страву треба подавати з рожевим соусом, — каже Ірина. Вона ошпарює окропом два помідори, знімає з них шкірку та нарізає тонкими маленькими шматочками.
Подрібнені томати смажить на олії, щоб стали м"якими. Потім вичавлює часник, солить, кидає дрібку червоного гострого перцю та ллє 3 ст. ложки червоного вина. Як закипіло, знімає з плити.
— До філе з мигдалем співачка радить по-особливому приготувати картоплю, — веде далі киянка.
Почищену та помиту картоплю Ірина розрізає навпіл. Кожну половинку змащує олією, солить і посипає кмином. Картоплю викладає на деко і хвилин 20 запікає у духовці. На тарілці картоплю поливає рожевим соусом, поряд додає кілька шматочків м"яса у пластинках мигдалю.

Зараз ви читаєте новину «Курятину з печерицями подають у кошику з гарбуза». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі