пʼятниця, 03 червня 2011 04:15

Крокодила начиняють фаршем із телятини

Автор: фото: Олена ДЗІК
  Шеф-кухар тернопільського ресторану ”Тропік” Андрій Лихолат за 40 хвилин приготував пиріг ”Крокодил”. Прикрасив його цілими цибулинами
Шеф-кухар тернопільського ресторану ”Тропік” Андрій Лихолат за 40 хвилин приготував пиріг ”Крокодил”. Прикрасив його цілими цибулинами

У тернопільському ресторані "Тропік" готують  європейські та екзотичні страви. Шеф-кухар Андрій Лихолат, 38 років, демонструє свій фірмовий наїдок — пиріг "Крокодил". Випічка має вигляд рептилії.

Для тіста кухар гріє в каструлі 250 г молока. Додає 50 г дріжджів, 15 г солі, 50 г цукру, одне яйце і 100 г олії.

— Молоко має бути теплим, але не гарячим. Інакше дріжджі зваряться, — пояснює. — Тісто готують безопарним способом. Тому його не треба довго залишати підростати.

Пересіває 650 г борошна в миску. Вливає туди розчин. Замішує тісто і ставить на 30 хв. у тепле місце. За той час готує начинку. Ріже соломкою 200 г ріпчастої цибулі, смажить її на маслі до м'якості та прозорості. Потім так само шинкує 300 г пекінської капусти. Досипає її до цибулі та 300 г фаршу з телятини. Тушкує 5 хв.

— Головне, щоб капуста не втратила своєї хрумкості. Її присмак має відчуватися в начинці. Насамкінець додаю тертого мускатного горіха на кінчику ножа. Ця приправа має специфічний смак і запах. Тому важливо не дати її забагато, щоб не зіпсувати страву.

Кухар розкачує дріжджове тісто завтовшки 1 см. Хвилястим ножем робить насічки від середини по діагоналі. Ширина смужок — 2,5 см.

Тоді на середину тіста викладає охолоджений до кімнатної температури фарш. Формує зі смужок "тіло" крокодила. Змащує пиріг яйцем і ставить у рукаві для запікання в духовку. Випікає протягом 40 хв. при температурі 180°С.

— Рукав для запікання потрібен, щоб пиріг знизу не мав "закалки". Тісто в собі вже має жир. Тому змащувати бляшку олією не варто — пиріг буде занадто жирний.

Андрій Лихолат викладає на довгу тарілку листя капусти, а поверх — готового "крокодила". Прикрашає страву цибулинами, вирізаними у формі квіток лотоса.

100 г цього пирога в ресторані коштує 14 грн.

Зараз ви читаєте новину «Крокодила начиняють фаршем із телятини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі