середа, 29 серпня 2007 14:16

Короп у медові заливають рибним бульйоном

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  31-річний вінничанин Едуард Волхонський працює кухарем у одному з ресторанів міста. Але такої страви у його закладі не готують. Едуард приготував коропа в медові на прохання нашої газети. Він відварив рибу цілою
31-річний вінничанин Едуард Волхонський працює кухарем у одному з ресторанів міста. Але такої страви у його закладі не готують. Едуард приготував коропа в медові на прохання нашої газети. Він відварив рибу цілою

Фірмова страва вінницького ресторану "Мед Поділля" — короп у медові. Його готує директорка ресторану Тамара Мосійчук, 44 роки. На порцію бере середнього коропа.

— Відварюю філе до готовності з коренем петрушки та селери, перцем та іншими спеціями за смаком, — розповідає Тамара Яківна. — Акуратно перекладаю на тарілочку, щоб риба не втрачала форми. Обмазую філе медом. Зверху викладаю родзинки — вони схожі на луску.

Мосійчук радить будь-яку рибу поливати лимонним соком.

— Риба любить лимон, — каже директорка, — побачите, якого гарного відтінку це додасть. Страва матиме тонкий присмак. І спеції по-іншому смакуватимуть.

Лимонний сік перебиває солодкий смак. Гості навіть не здогадаються, що рибу мастили медом.

— А рибна юшка весь цей час вариться, — каже Тамара Яківна. — До неї додаю розмочений желатин, розчиняю його в бульйоні та заливаю ним коропа на тарілці. Щоб бульйон був прозорим та ароматним, його потрібно процідити.

На десерт пропонують фрукти з медом у карамелі

Коли застигне, рибу прикрашають зеленню. До неї традиційно подають біле вино. На гарнір підійде картопля.

— Коли у нас відпочивали поляки, — говорить Тамара Мосійчук, — короп був їхньою улюбленою стравою. Я помітила, що європейці часто замовляють рибні страви, вони просто на них помішані. По обіді один поляк відвів мене вбік і запитав, скільки злотих коштуватиме "рецептурик". Але фірмовий рецепт я не могла розповісти.

У ресторані "Мед Поділля" з медом і фруктами готують ще й м"ясо. Такі страви для компанії не менше 4 осіб.

— Одну порцію такого м"яса не приготуєш. Бо чим більший шматок, тим краща страва. Приміром, у шматку вагою хоча б кілограм можна зробити більше розрізів-кишеньок, у які вставляються шматочки ківі, апельсинів, помідорів, перцю, баклажанів. Зверху все змащується медом і поливається лимонним соком.

На десерт пропонують млинці з маком та медом, фірмові "фрукти з медом у карамелі", морозиво, полите медом, чай з медом чи напій із ревеню, м"яти та меду.





Фруктовий десерт готують на сковорідці

— На дерев"яні шпажки треба наколоти шматочки фруктів: ківі, апельсина, груші, яблука, дині. Усе посипати корицею й обмастити медом. На сковорідку влити трохи лікеру. Коли нагріється, обсмажити наколоті фрукти. Мед при нагріванні починає текти, фрукти просякають ним. Потім шпажки треба витягнути, а до розплавленого меду додати цукру. Залишити на вогні, доки він не розчиниться. Фрукти на шпажках поливаємо лимонним соком, а потім заливаємо сиропом із меду, лікеру й цукру. Подавати можна теплими й охолодженими, — розповідає директор ресторану "Мед Поділля" Тамара Мосійчук.

М"ясо настоюють у маринаді з помідорів

"Мої шашлики дві доби у маринаді киснуть. Їх удвічі більше можна з"їсти, аніж звичайних, — каже киянин Анатолій Мельник, 55 років. — Вони кислуваті — тому їси й їси".
Мельник щоліта виїжджає з пасікою в Кіровоградську, Черкаську чи Вінницьку області. На виїзді й спробував приготувати шашлики із того, що було під рукою.
Свинину чи яловичину чоловік ріже невеликими шматочками. Додає кілька лаврових листків та порізану кільцями цибулю. М"ясо доверху заливає маринадом із консервованих помідорів.
— Чим довше мариновані помідори стоять, тим краще, — Анатолій Іванович почісує кількатижневу бороду з сивиною. — У маринаді вже є все необхідне для шашликів. Тому й солити треба обережно.
За дві доби Мельник смажить шашлики.
45-річна Надія Ярмола з села Веснянка Володарського району на Київщині шашлики готує з медовухою.
— Як немає медовухи, то мед додаю, — усміхається Ярмола. — Влітку я частенько балую рідних і знайомих шашликами. По-різному маринувала й доекспериментувалася до медових шашликів. Тепер і друзі їх навчилися готувати.
На 1 кг свинини чи яловичини Ярмола бере півсклянки домашньої медовухи або 2 ст ложки меду. Приправляє м"ясо спеціями, сіллю й перетирає з порізаною кільцями цибулею. За 4 год. м"ясо смажить на вогнищі.
— Якщо кидаю мед, то обов"язково вливаю столову ложку яблучного оцту, — додає жінка. — Шашлик виходить зовсім не солодким. М"ясо, завдяки медові, соковите й має пряний смак.

Що потрібно для медових шашликів

На 3 кг свинини чи яловичини треба 6 ст. ложок меду, 3 ст. ложки яблучного оцту, 1 кг цибулі, спеції для шашликів, сіль за смаком. Маринувати 4 год.

Ірина Шурига

Зараз ви читаєте новину «Короп у медові заливають рибним бульйоном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі