Картопляні пишки Надія Маслова, 41 рік, із Вінниці уперше приготувала ще на початку 1990-х.
— Тоді якраз ввели купони, і купити щось смачне в магазині було важко, — зізнається Надія. — А ця страва в нас була паличкою-виручалочкою. Продукти всі домашні. Начинку для пишок ми попробували і з сиром, і з грибами, і з зеленню та яйцем, і з капустою. Але найліпшою здалася квасолева. Тоді пишки виходили м"якенькі та пухкенькі.
Варену квасолю вона розминає, додає спасеровану на олії моркву й цибулю. Солить, перчить.
— Тісто роблю з картопляного пюре з 10 картоплин. У нього додаю грамів 20 дріжджів, трохи солі й цукру. Добре вимішую ложкою, а потім потихеньку сиплю борошно. Тісто має бути м"яким, не забитим. Важливо не переборщити з мукою. Додавати, поки тісто стане трохи густіше сметани. Потім дати йому зійти.
Господиня розкочує прямокутний корж завтовшки 1 см. Постійно підсипає на нього борошно.
— А тепер тоненьким слоєм розмащуємо начинку по всьому тісту. Загортаємо в рулет.
Рулет ріже на однакові шматочки товщиною 2–3 см. Обсмажує їх в олії з обох боків. На сковорідці вони збільшуються вдвічі.
— Готові пишки однаково смакують і гарячими, і холодними. Їх можна їсти як самостійну страву. Тоді краще приправити їх часником. А можна замість хліба — і з супом, і з м"ясними блюдами. Ми навіть із чаєм їх їли, як звичайні пиріжки.
Коментарі