четвер, 28 січня 2010 19:08

Із виноградного соку готують чурчхелу

Автор: фото з сайту www.churchhela.ru
  Фрукти на нитці вмочують у кисіль 5–6 разів, аби чурчхела була товстою
Фрукти на нитці вмочують у кисіль 5–6 разів, аби чурчхела була товстою

Чотири роки тому одеситка Таїса Конаржевська, 37 років, привезла з Грузії рецепти традиційних солодощів — кахетинської чурчхели та виноградного лавашу.

—Узимку чурчхелу готую із купованого виноградного соку. Улітку —зі свіжого червоного винограду. Передушую його на сік, охолоджую. У трьох склянках соку розводжу 200–250 грамів пшеничної муки. Добре змішую, щоб не було комків. Окремо кип"ячу три склянки соку, змішую з мучною рідиною, даю закипіти. Воно нагадує кисіль. Доки він стигне, на нитку довжиною 30–40 сантиметрів нанизую ядра горіхів, виноград киш-миш, фундук або чорнослив. Опускаю її в ще теплий кисіль. Якщо вмокати у гарячий, на фруктах утворяться клубки, холодний — скапає.

Таїса підвішує чурчхелу до дерев"яної палиці, під низ підставляє посуд, аби кисіль скапував. За кілька хвилин процедуру повторює. Загалом фрукти вмочує у кисіль 5–6 разів.

—Щоби смак був виразнішим, грузини тиждень тримають чурчхелу в прохолодному темному приміщенні. Залишків сусла не викидають, роблять із нього виноградний лаваш. Виливають на деко, розмазують шаром 1,5–2 сантиметри. Потім ставлять на сонце і день-два сушать. Чи просох —пробують ножем. Він не має легко проходити. Лаваш мусить висохнути з обох боків. Для того його перевертають. Від дека відривають ножем.

Сухий лаваш Таїса Конаржевська вішає на мотузку в комірчині на тиждень.

—Можна й на кухні. Головне, аби було темно і сухо. Якщо його скрутити трубкою й загорнути в лляну тканину, пролежить кілька тижнів.

Зараз ви читаєте новину «Із виноградного соку готують чурчхелу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі