пʼятниця, 14 жовтня 2011 00:30

Індійське сабджі готують у трьох казанах

Автор: фото З САЙТА www.ledinn.ru
  Овочі у справжньому сабджі лишаються цілими, у страву додають фініки та ананас
Овочі у справжньому сабджі лишаються цілими, у страву додають фініки та ананас

Керівник курсів ведичної кухні вінничанин Андрій Бонюк, 39 років, робить улюблену страву сабджі. У перекладі з індійської означає — тушковані овочі. Готує в чавунних казанах. У них їжа не підгорає, довше зберігається теплою. У такому посуді її легше перемішувати.

— Сьогодні зготуємо кхаті-мітхі сабджі, що означає кисло-солодкі овочі. Потушимо ананас із бананом, манго, цукіні. Додамо моркву, помідори, картоплю, селеру, бринзу та різні спеції, — каже Андрій учням, які прийшли на курси.

Для приготування справжнього сабджі потрібні три казани. В одному роблять приправу, у другому — суміш спецій масалу, а в третьому — обсмажують овочі.

— Спочатку роблю приправу. 300 грамів індійських фініків тамарінду ріжу та кип'ячу 10 хвилин у стакані води, доки не розлізуться. Потім відтискаю їх на ситі.

У цей час в іншому казані вже нагрілися дві столові ложки олії. У ній готує масалу.

— Смажу чайну ложку кумину. Це спеція, яка нагадує наш тмин. Додаю столову ложку сухого імбиру та два стручки дрібно порізаного гострого зеленого перцю. Сиплю півчайної ложки чорного меленого перцю та дрібку спеції асафетіди. Ці приправи можна купити на базарі.

У казан із масалою Андрій виливає 300 г сироватки і доводить суміш до кипіння. Потім додає віджату з фініків воду, 40 г цукру, нарізаний кубиками середній ананас. Кладе також порізані на тонкі кружальця три морквини, по дві чайні ложки порошку манго, червоного меленого перцю та коріандру. Один з учнів помішує дерев'яною лопаткою суміш, щоб не пригоріла. Варить її, доки не починає загусати.

У третьому казані в олії обсмажують до золотистого кольору 300 г кубиків паніру.

— Це сир. В ідеалі його теж треба готувати самому, але можна замінити бринзою. Після сиру в тій самій олії обсмажую порізані на кубики три картоплини.

До казана з масалою кладе порізані на четвертини чотири помідори. Додає порізані кубиками три цукіні, три стебла тонко нарізаної селери. Коли овочі напівготові, підмішує обсмажені сир і картоплю. Кладе також три порізані недозрілі банани. Тушкує 3 хв.

— У ведичній кухні першим страву їсть Кришна. Спочатку ми ставимо порцію на домашній вівтар, а через 15 хвилин змішуємо з рештою сабджі. Тоді їмо самі. Під час готування їжу не пробують. Із практики знаю, що на 5-літровий казан потрібно всипати п'ять чайних ложок кам'яної солі. У нас буде чотири порції, тому вистачить три чайних ложки. Страва готова, коли все в ній м'яке.

У справжньому сабджі овочі залишаються цілими. Щоб не розлазилися, їх тушкують на малому вогні, перемішують обережно. Овочі та спеції індійські господині заміняють на свій смак.

Зараз ви читаєте новину «Індійське сабджі готують у трьох казанах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі