— Чизкейк легкий у приготуванні, але вишуканий на смак. Особливо фісташковий на ніжній основі, — розповідає Юлія Віліч, 30 років, із Луцька. — Лимонна цедра доповнює смак горіхової пасти.
280 грамів пісочного печива розминаю качалкою у крихту. Заливаю 120 грамів розтопленого масла. Перемішую та викладаю у застелену пергаментом роз'ємну форму. Папір має бути на 2 сантиметри ширшим. Рівномірно розподіляю тісто з печива, роблю бортики. Ставлю в морозилку на 30 хвилин.
Усі продукти для основи мають бути кімнатної температури. Так їх легше з'єднати в однорідну масу.
— 400 грамів вершкового сиру збиваю міксером до кремоподібного стану, — продовжує Юлія. — На низьких оборотах вводжу 200 мілілітрів 20-відсоткової сметани і 150 мілілітрів 30-відсоткових вершків. Якщо це зробити на швидких, утвориться зайве повітря і з'являться тріщини. Додаю 150 грамів цукрової пудри, дві столові ложки крохмалю і 70 грамів фісташкової пасти. Вбиваю яйце. Коли повністю розчиниться у сирній масі, вводжу ще одне. Присмачую чайною ложкою ваніліну й натертою цедрою лимона. Щоб чизкейк був пухкий, важливо його повільно перемішувати дерев'яною чи силіконовою лопаткою.
У розігріту до 180 градусів духовку на низ ставлю деко з гарячою водою, над ним чизкейк. Випікаю 30 хвилин, тоді зменшую температуру до 150 і тримаю стільки ж. Готовність визначаю, постукуючи ложкою по борту форми. Серединка десерту має тремтіти, як желе. Так зберігається кремова структура. Охолоджую чизкейк у три етапи, щоб не було тріщин. Після випікання тримаю в духовці ще 30 хвилин. Витягаю і залишаю на годину на столі. Виймаю з форми і ставлю в холодильник на ніч.
— Чизкейк виходить ніжний, коли приготовлений на водяній бані. Так верх не пригорає, а серединка рівномірно пропікається, — говорить киянка Віолетта Лісовець, 41 рік.
— Щільно огортаю форму з чизкейком фольгою. Якщо немає, можна взяти розрізаний рукав для запікання. Ставлю цю форму в більшу за розміром і наполовину наповнюю кип'ятком. Тоді випікаю.
175 градусів може бути максимальна температура для випікання чизкейку. Оптимальна — 160. Духовку краще вмикати на нижній режим, форму ставити на середній рівень.
Коментарі