понеділок, 27 квітня 2009 18:33

Фаршировані кальмари заколюють зубочистками

— Моя свекруха на кальмари раніше не могла дивитися. А коли побачила їх политими моїм фірмовим томатним соусом, одразу ж розпробувала, — тішиться жителька Гостомеля Людмила Кальченко, 39 років. — Тепер на кожне свято просить готувати.

Жінка купує 8–10 невеликих тушок кальмарів на базарі. Якщо потрібно, очищує плівку, зрізає "крила", щупальця й ретельно промиває. М"ясисті нутрощі й рештки кальмара не викидає. Їх дрібно ріже, замішує з підсмаженою цибулею, часником і грибами. Щоб скріпити начинку, в неї додає трохи вареного рису. Замість рису можна взяти натерте варене яйце.

Фаршировані кальмари заколює зубочистками.

Для соусу Кальченко смажить дрібно порізаний часник в олії. Коли він підзолотиться, додає три-п"ять чайних ложок коньяку. Випаровує суміш до половини, додає біле сухе вино й нарізані помідори, солить і перчить. Каже, соус повинен бути трохи густуватий, бо кальмари пускають сік.

— Кладу кальмари на деко, посипаю пармезаном із пакетика чи звичайним натертим сиром, поливаю соусом — і в духовку на 5–7 хвилин! На тарілці прикрашаю селерою чи петрушкою.

Людмила каже, її 14-річний син найбільше любить смажені кільця кальмарів "як у ресторані". Із другом можуть їсти їх тарілками.

Жінка ріже помитий і очищений кальмар кільцями товщиною не більше ніж 1 см. Обвалює їх у підсоленому борошні, занурює у збите яйце й знову в борошно.

— Фритюрниці в мене немає, тому смажу кільця на пательні в добре розігрітому рослинному маслі. Вистачає три хвилин, поки не позолотиться. Спочатку викладаю страву на паперову серветку, даю стекти зайвому жиру.

До кілець Кальченко готує часниковий соус. За допомогою часникодавки вичавлює декілька зубців часнику в майонез. Готові кільця на тарілці подають із лимоном або збризкують лимонним соком.

Зараз ви читаєте новину «Фаршировані кальмари заколюють зубочистками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі