середа, 14 листопада 2012 13:10

Казки допоможуть краще пізнати свою дитину

Казки допоможуть краще пізнати свою дитину
Можна з дитиною придумати нову казку і нового героя. Фото: happyticket.com.ua

Вінницький дитячий психолог Наталя Маценко радить спілкуватися зі своїми дітьми через казки. Це допоможе зрозуміти внутрішній світ свого малюка, побачити наскільки у нього розвинена фантазія та як він поводитиметься у різних ситуаціях. Кореспонденту Gazeta.ua спеціаліст розповіла як правильно використовувати метод казкотерапії.

"Кожна казка розкриває певні риси характеру героя через його поведінку, - розповідає Анна Маценко. - Візьмемо казку "Колобок".  Ми бачимо, що головний герой вибрав одну лінію поведінки — самовпевнену, безтурботну. Але в якийсь момент такий варіант не проходить і його з'їдають. Як це можна використати. Наприклад, ви із сім'єю їдете в подорож чи в гості. Попереду — довга дорога. Тут можна із дитиною пофантазувати. Нехай уявить, що Колобок став великим і злим. Що тоді буде? Дитина вам одразу видасть кілька варіантів — що він не тільки втік від ведмедя, зайця, вовка, а ще й поборов їх. Таким чином дитина навчається через казку шукати вихід із ситуацій у повсякденному житті".

Можна із дитиною  придумати нову казку і нового героя. Це допоможе розвинути уяву.

"Якщо дитина погано іде на контакт, не хоче думати, питайте у неї: а якої форми буде наш герой? А скільки у нього буде очей? А ніг? А хвостик у нього буде? А де він житиме?А як його звати? А що він їсть? Припустимо, дитина каже: їсть одну моркву. За це можна уже зачепитися і будувати сюжет. Ви кажете: а ти знаєш, що, щоб поїсти моркви, нашому герою треба її здобути. І починаєте фантазувати: він її купує, вирощує, приносить здалеку".

Із 4-5 років дитині можна запропонувати скласти казку про себе. Це спеціальна вправа, завдяки якій психологи бачать наскільки дитина соціально-адаптована, як у неї розвинені мовні навики.

"Ця вправа починається із завдання. Ви даєте дитині початок казки та кінцеве завдання. Наприклад: жив-був зайчик, у нього була хатинка. А закінчитись казка має тим, що у зайчика з'явилось багато друзів. Одна дитина детально опише цю хатинку — що у ній якого кольору, де стоїть. Це означає, що фантазія у неї розвинена добре. Інша всю казку вмістить у 4-5 речень. Таку вправу можна використовувати у будь-якому віці. Є три напрямки, у яких творяться казки — подвиги, пошук скарбів та пошук кохання. В якому напрямку дитина писатиме казку, того і найбільше потребує".

 

Зараз ви читаєте новину «Казки допоможуть краще пізнати свою дитину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі