субота, 07 квітня 2012 19:55

Яскраві дитячі іграшки небезпечні для малюків
10

М'які іграшки люблять всі діти
Фото: фото: Яна ХОДЕНКО
Бережіть дитину від хвороб -- купуйте сертифіковані іграшки
Дівчатка обожнюють ляльки
Діти мають тісний контакт з іграшками, тому ставитися до їх вибору треба дуже ретельно
Дітям змалечку потрібно купувати книжки

Тетяна Іваницька, педіатр з 20-річним стажем впевнена, що 88% батьків купують іграшки для своїх дітей стихійно, керуючись порадами продавців-консультантів, ціною чи проханням дитини.

"Якість – це перше, на що потрібно звертати увагу при купівлі іграшки. В ідеалі, кожна іграшка повинна супроводжуватись сертифікатом відповідності, але нині в Україні лише 10% іграшок сертифікується. Тому батькам залишається самим дбати про вибір якісних та безпечних іграшок для своїх дітей", – каже педіатр Тетяна Іваницька.

Маленька дитина обов'язково оближе іграшку, тому фарба не повинна злізати. А надто яскраве забарвлення негативно впливає на зір і нервово-психічний стан дитини. До того ж, чим яскравіша фарба, тим вона більш дешева, і, як результат, тим вища загроза високої її токсичності.

Перед покупкою – понюхайте іграшку.

"Іграшка не повинна різко пахнути пластмасою чи гумою. Тож, якщо запах дитячої забавки насторожує – краще відмовитися від її придбання, адже вона може виявитися токсичною", – радить пані Тетяна.

Перевірте іграшку на міцність. Перед покупкою іграшки варто ретельно перевіряти надійність всіх кріплень і з'єднань, оскільки неміцно прикріплені частини іграшки можуть відламатися й поранити дитину. Наприклад, часто у м'яких іграшок відклеюються очі, а маленька дитина може взяти їх до роту й проковтнути. Також важливо, щоб іграшка була без гострих кутів, вузьких щілин і отворів, куди можна засунути пальці. Не менш важливим є те, чим набита м'яка іграшка. Ідеальний варіант – синтепон, адже поролон через півроку може почати виділяти шкідливі речовини.

Іграшка не повинна шкодити барабанній перетинці дитини.

"Якщо купуєте дитячу музичну іграшку обов'язково звертайте увагу на етикетку. Безпечна шумова межа для іграшки – 85 децибел. Якщо музичний супровід вище цього рівня, це може викликати у дитини проблеми зі слухом. Найбільш шкідливою та загрозливою вважається дитяча зброя, де рівень звуку коливається в межах 120-140 дБ, навіть коли знаходиться від вуха на відстані витягнутої руки", – каже Тетяна Іваницька.

Безпечний розмір та вага. Під час вибору іграшки варто звертати увагу і на її розмір: бажано, щоб елементи іграшки були достатньо великими, щоб дитина не могла їх проковтнути. Якщо на етикетці вказано, що дана іграшка рекомендується для дітей від трьох років, значить, вона може містити дуже дрібні деталі. Що стосується ваги іграшки, то вона, наприклад, не повинна перевищувати 400 грамів для дітей до 7 років.

Всі іграшки повинні бути упаковані в пакети з полімерної плівки.

За словами пані Тетяни, якщо іграшка без упаковки – її не бажано купувати, адже вона, як губка, увібрала в себе шкідливі речовини ззовні, а може і стала "притулком" для збудників важких хвороб: туберкульозної палички, стафілококів, стрептококів.

Не економте на дітях!

"Неякісні іграшки можуть стати причиною травм, пошкоджень, отруєнь токсичними речовинами і виникнення алергії у дитини. Проте, окрім якості, іграшка повинна бути позитивною. Тому задля збереження психологічного стану дитини не варто купувати ляльок-вампірів, роботів-людожерів, привидів, павуків та скелетів. Натомість малечі краще купувати м'які іграшки, набори для рольових ігор, розвиваючі конструктори, пазли.

Зараз ви читаєте новину «Яскраві дитячі іграшки небезпечні для малюків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі