пʼятниця, 17 лютого 2012 15:20

Дитина може захворіти через небажання йти до школи

Дитина може захворіти через небажання йти до школи

"Настя росла дуже домашньою дитиною і звикла, що я завжди поряд. Коли пішла у перший клас, у школі їй сподобалося, ходила перші тижні з великим задоволенням, - розповідає Марина Кучер з Кременчука Полтавської області. - Але за місяць донька почала скаржитися, що в неї болить горло, кашляла зранку, було навіть підвищення температури. Педіатр сказала залишити її на кілька днів удома. За два тижні ситуація повторилася. Але цього разу донька "виздоровіла" буквально відразу, як тільки я сказала, що лишаю її удома. З часом я стала помічати, донька стала все частіше отак несподівано хворіти. У неї дійсно міг з'явитися кашель, підвищитися температура, червоніло горло. Зрозуміло, у школу я її не відпускала. Протягом дня усе проходило. Пройшли медичне обстеження — усі показники хороші. І от не знаю, що робити, чому дитина так часто хворіє, як на замовлення?"

"Це типовий прояв психосоматики, коли якісь хвороби організму викликаються психологічним станом, - пояснює практикуючий столичний психолог Олександр Бурлакін. - Таке спостерігається не тільки у дітей. Наприклад, не хоче водій виходити на маршрут — у нього погіршується зір. Не хоче чоловік слухати постійно сварки своєї дружини — у нього починаються проблеми зі слухом. Як складна ситуація вирішується — і зір, і слух повертаються. Діти більш вразливі до психосоматичних проявів. Вони емоційно менш витривалі, ніж дорослі".

Щоб позбавитися несподіваних "хвороб" у дитини, психологи радять лікувати не горло чи кашель, а намагатися усунути причину, що викликає такий стан.

"Якщо донька не хоче ходити до школи, потрібно визначити, чому саме так. Дитина може втомлюватися, не сприймати вчителя, не зійтися з однокласниками, - говорить Бурлакін. - Тут буде доцільним або поміняти школу чи клас, або спробувати мотивувати дитину до навчання. Мама повинна максимально коректно розказати дитині, чому вона повинна відвідувати уроки, як і з ким товаришувати у класі, як захистити себе у випадку неприємностей. Коли дитина розумітиме, що вона захищена, її люблять і завжди підтримають, прояви психосоматики поступово пройдуть.

За спостереженням психологів, діти, які виросли в інтернатах, значно стійкіші до проявів психосоматики. "Домашніх дітей більше бережуть, ростять їх у тепличних умовах. Тому вони й слабші за тих, кому з батьками пощастило менше", - резюмує Олександр.

Зараз ви читаєте новину «Дитина може захворіти через небажання йти до школи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі