четвер, 24 лютого 2022 07:24

"У себе на сторінці розповіла про рішення померти. Більшість підтримує"

В Австрії з 1 січня 2022 року дозволили евтаназію для невиліковно хворих. Звернутися по неї можуть повнолітні, які спроможні самостійно приймати рішення. Після схвалення прохання мають із нотаріусом чи юристом завершити всі справи. Ті випишуть дозвіл на купівлю смертельних ліків

Інга ВЕТЕРС, 42 роки, онколог, Відень:

– Рішення про стан пацієнта мають приймати двоє лікарів. Один із них – експерт із паліативного догляду. Ми здатні спрогнозувати, як людина помиратиме. Кожен може обрати гідне життя без мішків із фекаліями, пролежнів і галюцинацій.

Рішення про стан пацієнта мають приймати двоє лікарів

Маємо пацієнтку з важким раком кишківника. Пухлини є на всіх органах травлення. Це означає нескінченні проноси або закрепи до калового каміння. Мріяла випити келих шампанського на Новий рік. Після того блювала кров'ю. Жодних шансів на одужання нема. Ми спробували все, що могли. Хоче піти. Але просить сповіді. Поговорили з усіма священниками. Відмовляються, бо це самогубство. Погодився приїхати отець зі Швеції, після того як жінка написала на своїй сторінці.

Отримали першу відмову. Чоловік із раком горла не може розмовляти, їсть через трубку. Його документи розглядали чотири тижні. Він має хороші шанси на тривалу ремісію. Держава оплатить курси жестової мови для нього й сім'ї.

Не даю порад, коли хворі чи родичі питають, що робити. Не хочу з цим жити. Але борюся за кожного, доки можу.

  Літня пара зупинилася під час прогулянки біля будинку для старих людей у Відні, Австрія, жовтень 2018-го
Літня пара зупинилася під час прогулянки біля будинку для старих людей у Відні, Австрія, жовтень 2018-го

Александер ПРАЙСЕ, 31 рік, автомеханік, Грац:

– Брат хотів потрапити в автоспорт. Під час тренування в машини відмовили гальма. Отримав важку травму мозку. Мати раділа, коли його відключили від апарата вентиляції легень. Потім він одужав від інфекції. А тоді ми дізналися, що ніколи не зможе прийти до тями. Батько помер за півтора року після аварії.

Мати не може заспокоїтися. Возила брата в Китай і США. Після останнього перельоту його визнали нетранспортабельним. Лікарка порадила зупинитися. Але він має здорове серце. Так може тривати роками.

Є шанс пожертвувати органи. За кілька років це буде неможливо

Думали про евтаназію. Консультувалися з чотирма юристами. Всі кажуть, що клопотання не задовольнять, – брат не може самостійно вирішувати, бо його мозок загинув. Прийняти рішення про відключення від апаратів також не маємо права. Зараз є шанс пожертвувати його органи. За кілька років це буде неможливо.

Брат дружини працює нотаріусом. Оформив дозвіл на асистування в разі самогубства. Хворий узгоджує з ним останню волю, а тоді йдуть по ліки. Список аптек, де можна купити пігулки для смерті, повинен тримати в сейфі. Якщо станеться витік інформації, втратить ліцензію.

Софія МЕДЛАУ, 52 роки, військова, Відень:

– Три роки тому в нашій церкві священник попросив допомоги волонтерів. 70-річна Наташа з парафії помирала від раку. Боялася залишатися одна. Притому обожнювала Агату Крісті. Ми чергували цілодобово. Перечитали їй усі детективи. Коли залишилося менше тижня, спитала її, чого вона хотіла б. Сказала, що мріяла потрапити в один ресторан. Але її чоловік помер, а потім якось не складалося. Замовили вечерю звідти. Написала її улюбленому співакові. Він говорив із нами 40 хвилин у месенджері. Заспівав три пісні. Коли випили вина, почали з Наташею розповідати непристойні анекдоти. Так сміялися, що медсестри просили трохи тихіше. Наступного ранку її не стало.

Наш священник допомагає всім із парафії. Раз на тиждень відпускаємо матір дорослого інваліда в кіно. Вона любить нічні сеанси, а соцпрацівник у такий час не прийде. Ходимо прибирати до жінки із синдромом накопичення.

Пити воду забороняють, може лише смоктати вологу тканину

77-річна Марія мала рак сечового міхура. Весь час питала, чи від неї смердить. Ми знайшли спеціальне мило та прокладки. Я з подругою вимила її дім. Меблі довелося викинути, але це оплатив її син. Коли впоралися з цією проблемою, сказала, що може жити далі. Виявилося, думала про самогубство. Боялася, що рідні гидуватимуть нею.

У сестри донька мала вроджену ваду нирок. Двічі їй намагалися трансплантувати орган. Обидві операції невдалі. Племінниця мріяла народити, але це неможливо. Чоловік від неї пішов. Зараз має понад 20 кг набряків. Пити воду їй забороняють, лише смокче вологу тканину. Це не життя. Зійшлися з сестрою на тому, що чесно буде її відпустити. Хочуть, щоб я була з ними.

Колишня колега має СНІД і якийсь шкірний грибок. Також просить про дозвіл на смертельні ліки. Питала, чи зможу бути з нею. У себе на сторінці розповіла про рішення померти. Більшість людей підтримує. Хтось хоче ще встигнути побачитися, хтось просто надсилає квіти.

12 тижнів має минути від заяви хворого до дозволу купити ліки для евтаназії. Для тих, хто страждає від сильного болю, – два тижні. Так хочуть уникнути емоційних рішень

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу".

Зараз ви читаєте новину «"У себе на сторінці розповіла про рішення померти. Більшість підтримує"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі