середа, 22 квітня 2020 11:14

Землі прогнозують найспекотніший рік. Під загрозою - міста на узбережжях

Землі прогнозують найспекотніший рік. Під загрозою - міста на узбережжях
Рік обіцяє бути аномально спекотним, незважаючи на те, що не прийшла тепла течія Ель-Ніньо, завдяки якій підвищується температура на планеті Фото: reuters

Учені Національного управління океанологічних і атмосферних досліджень США кілька днів тому оголосили, що з ймовірністю 75% цей рік стане найтеплішим в історії.

Наприклад, березень в Україні став найтеплішим за всю історію спостережень. Такі явища спостерігалися по всій планеті. За перший місяць весни на Землі було відзначено 8 температурних рекордів, пише НВ.

Учені NOAA звертають увагу, що потепління відбулося незважаючи на відсутність Ель-Ніньо - підвищення температури Тихого океану внаслідок переміщення приповерхневих вод. Це впливає на клімат планети. 2020 року цього явища не спостерігали взагалі. Значить, потепління настало внаслідок діяльності людини. Фахівець Національного центру екологічної інформації NOAA Дек Арндт стверджує, що основною причиною став викид парникових газів при спалюванні викопного палива. До кінця 2020-го ймовірність виникнення холодної течії Ла-Нінья, яка могла б знизити температуру на планеті, становить усього 35-40%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світова криза: нас чекають 2-3 голодні роки

Танення величезних льодяних покривів призведе до підвищення рівня води. Це ставить під загрозу життя в містах на узбережжі.

Доктор Джейсон Бокс із Геологічної служби Данії і Гренландії стверджує, що проектування районів у прибережних зонах необхідно проводити з урахуванням ймовірної зміни берегової лінії. Людству, вірогідно, краще переселитися углиб континентів.

6 лютого в Антарктиді зафіксували температурний рекорд. Стовпчики термометра там сягнули позначки 18,3 градуса. Протрималася така температура до 13 лютого, повідомили на сайті NASA. "6 лютого 2020 року метеорологічні станції зафіксували найвищу за всю історію Антарктиди температуру. Термометри на базі Есперанса в північній частині Антарктичного півострова показали 18,3°C - приблизно стільки ж було того дня в Лос-Анджелесі. Таке потепління зумовило активніше танення прилеглих льодовиків", - ідеться в повідомленні.

Зараз ви читаєте новину «Землі прогнозують найспекотніший рік. Під загрозою - міста на узбережжях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі