четвер, 02 листопада 2023 10:35

Вірус вразив тисячі комп'ютерів

Вірус вразив тисячі комп'ютерів
rootear.com

2 листопада 1988-го перший комп'ютерний вірус-"хробак" вивів із ладу комп'ютерні мережі Пентагону і деяких вузів Сполучених Штатів Америки.

Вірус "Хробак Морріса" написав студент Корнельського Університету Роберт Моріс. У липні 1989-го він став першим звинуваченим у комп'ютерному шахрайстві. Його засудили до 3 років пробації та оштрафували на $10 тис.

Вірус ушкодив 6,2 тис. пристроїв. Це 10% усіх комп'ютерів, які мали доступ до інтернету. Наслідки дії вірусу оцінили у $96,5 млн.

"Хробак Моріса" намагався підібрати паролі до облікових записів. Для цього використовув ім'я користувача і список із 400 найбільш популярних слів. "Хробак" використовував маскування, щоб приховати свою присутність у комп'ютері. Він видаляв свій виконуваний файл, перейменовував свій процес у sh.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАТО за власний рахунок створює в Україні центр кіберзахисту

Після поширення "хробака" програмісти посилили норми комп'ютерної безпеки. Зокрема, безпеки коду програм, адміністрування мережевих вузлів і вибору захищених паролів.

З'явився новий небезпечний вірус для ґаджетів на операційній системі Android. Він використовує значок, схожий на Google Apps. Ярлик маскується під назвою "Google Play Marketplace". Експерти з кібербезпеки назвали новий троян "GPlayed". Вірус має багато вбудованих можливостей.

Зараз ви читаєте новину «Вірус вразив тисячі комп'ютерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі