четвер, 13 лютого 2020 13:21

Відкрили головну базу досліджень в Антарктиді
3

Станція "Мирний"
Фото: Funon.cc
Радіостанція на "Мирний" у 2007 році
Поштова марка СРСР з позначенням станції "Мирний"

13 лютого 1956-го в Антарктиді відкрили першу радянську наукову станцію "Мирний". Її назвали на честь одного з кораблів, які здійснили навколосвітнє антарктичне плавання у 1819-1821-х.

Станцію відкрили учасники першої радянської антарктичної експедиції. Перші 15 років вона була головною базою радянських досліджень в Антарктиді.

"Мирний" розташований на березі моря Дейвіса на півострові Мирний. Висота станції сягає 35 м. Температура на ній рідко піднімається вище за 0°C. Середня річна температура повітря становить -11,3°C. Максимальна – +6,8°C, мінімальна – -40,3°C.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поглинає радіацію: чорнобильський грибок NASA планує вивчити на МКС

Біля станції переважають сильні вітри. У середньому 204 дні на рік швидкість вітру перевищує 15 м/с. Нерідко станцію штормить. Максимальна кількість днів із такою погодою на "Мирному" становила 274 дні на рік. Шторми на станції тривають від кількох годин до кількох тижнів.

Загалом на станції збудували 20 споруд, зокрема магнітний, сейсмічний та аерологічний павільйони, геофізичну, геологічну, гляціологічну, аерофотограметричну, аерологічну, гравіметричну лабораторії, радіостанцію, яка має прямий зв'язок із Москвою.

До 1971-го станція "Мирний" була головною базою радянських досліджень в Антарктиді.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили головну базу досліджень в Антарктиді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі