вівторок, 11 лютого 2020 17:25

Поглинає радіацію: чорнобильський грибок NASA планує вивчити на МКС

Поглинає радіацію: чорнобильський грибок NASA планує вивчити на МКС
Властивості грибка можуть використати для створення засобів захисту від радіації

Учені Американського аерокосмічного агентства (NASA) планують поставити експеримент на борту Міжнародної космічної станції з чорнобильським грибком, який здатний поглинати радіацію.

Стіни покинутого енергоблоку Чорнобильської АЕС із часом покрилися чорною пліснявою. Вперше вона була описана через 5 років після аварії – 1991 року, а потім учені виявили, що грибкові організми здатні поглинати радіацію, передає Урядовий кур'єр.

Дослідження міжнародної групи вчених показало, що три грибки, які містять пігмент меланін — Cladosporium sphaerospermum, Wangiella dermatitidis і Cryptococcus neoformans, — збільшували біомасу і накопичували ацетат швидше в середовищі, де рівень радіації був у 500 разів вищим за норму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: NASA створило "рентгенівський" знімок Всесвіту

Це означає, що грибки перетворювали енергію гамма-випромінювання в хімічну енергію так, як рослини за допомогою фотосинтезу перетворюють вуглекислий газ у кисень і глюкозу. Цей процес відомий як радіостимуляція, або радіосинтез.

У NASA важають, що цей механізм можна використовувати для створення засобів захисту від радіації - сонячної або на атомних електростанціях. Ще одне можливе застосування – накопичення енергії, що може стати біологічною альтернативою сонячним батареям.

Також не виключають, що радіосинтез може бути корисний для захисту здорових тканин від іонізуючої радіації при радіотерапії. Крім того, явище цікаве для астробіології як показник пристосованості життя до екстремальних умов існування.

Дослідники з NASA розповіли, що в майбутньому на Місяці може з'явитися автономна колонія роботів, здатних копіювати самих себе. Таких роботів вони планують використовувати для освоєння інших планет Сонячної системи.

Зараз ви читаєте новину «Поглинає радіацію: чорнобильський грибок NASA планує вивчити на МКС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі